Plenković o BiH: BiH ne smije biti posljednji vagon koji ide prema EU

Uvijek smo bili za davanje statusa kandidata BiH, istakao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Evropskom parlamentu u Briselu poručio je da Bosna i Hercegovina ne smije biti posljednji vagon na vozu zapadnog Balkana koji ide prema Evropskoj uniji.
Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednik Evropske pučke stranke (EPP) Manfred Veber (Weber) kazali su da je evropski put Hrvatske priča o uspjehu povodom posjete premijera Hrvatske Andrej Plenkovića Evropskom parlamentu u Briselu.

Plenković se u Briselu obratio zastupnicima na plenarnoj sjednici. Govorio je o Hrvatskoj, Ukrajini, ali i Bosni i Hercegovini, odnosno davanju kandidatskog statusa našoj zemlji.

– Uvijek smo bili za davanje statusa kandidata BiH jer smatramo da ova zemlja ne bi smjela biti zadnji vagon na vozu zapadnog Balkana koji ide prema EU. To bi bila historijska nepravda.

Mi smo jedna država koja potiče članstvo BiH u EU. Želimo hitnu soluciju za promjenu Izbornog zakona koje bi omogućile pravedne izbore u BiH – izjavio je Plenković.

Govoreći o agresiji na Ukrajinu, dodao je da je Hrvatska također bila žrtva agresije u vrijeme Miloševićevog režima, ističući da “postoje paralele i u ruskom negiranju samog identiteta Ukrajine i Ukrajinaca kao naroda”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79