Plenković o statusu BiH: Napravljen je veliki pozitivan signal!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je tokom u rasprave o Zapadnom Balkanu napravljena formulacija u okviru koje Evropsko vijeće po prvi put jasno izražava spremnost da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

“Za to je potrebno da Evropska komisija izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije, 14 tačaka. Iz njih se treba izvući one koje su najvažnije i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini. Za nas je to posebno važno. BiH je naša susjedna država. Pola miliona Hrvata živi u BiH. Želimo da ona ulovi korak s drugim državama i regije, ali i s Ukrajinom, Gruzijom i Moldovom”, kazao je Plenković za HRT.

Poruka je također Bosni i Hercegovini da se hitno pristupi reformi ustava i izbornog zakona kako bi se taj ključni preduvjet, za izbore u oktobru, mogao dovršiti na najbolji mogući način.

“S te strane, gledajući sve okolnosti koje su bile, a bilo je mnogo država koje su bile rezervirane prema BiH, ovo danas je zaista jedan veliki pozitivan signal prema susjednoj BiH, a možemo slobodno reći – zahvaljujući zagovoru Hrvatske”, kazao je Plenković.

Evropska komisija će u oktobru izvijestiti o spremnosti BiH za korak dalje

Odgovarajući na pitanje koje su prve reforme koje bi BiH trebala učiniti kako bi dobila status kandidata, Plenković je rekao da se cijeli proces u BiH intenzivirao zaključcima Evropskog vijeća u martu te da je Hrvatska tražila posebnu raspravu o BiH.

“Donijeli smo zaključke, rekli smo da je tada bila politička kriza, zatražili smo angažman na najvišoj razini. Charles Michel je otišao u Sarajevo, obišao zemlje regije i doveo lidere u Brisel. Postigli su jedan dobar dokument koji je poslije podržao i Dragan Čović u ime HDZ-a i HNS-a BiH i koji precizno navodi koje su to reforme. Među njima su ustavna i izborna reforma koje se hitno trebaju provesti, ali tu su i pitanja zakona o sudbenom vijeću, tužiteljskom vijeću, zakonu o sukobu interesa. Spominje se i zakon o javnim nabavama koji već je u parlamentu. Evropska komisija će o tome izvijestiti. Redoviti izvještaj o napretku bit će u oktobru, tako da je to prva šansa da Evropska komisija da nove signale o spremnosti BiH za korak dalje, a nakon toga će Vijeće ponovno odlučivati”, kazao je Plenković.

BiH je aplicirala za članstvo u EU 2016. godine, podsjetio je Plenković, i dodao da šest i pol godina čeka kandidatski status te da su je danas objeručke gurnuli prema naprijed.

“Hrvati u BiH su ti koji snažno podupiru evropski put države”, kazao je i dodao kako ne vidi koje bi mogle biti potencijalne poteškoće npr. u zakonu o sudskom vijeću, tužiteljskom vijeću, zakonu o sukobu interesa, zakonu o javnoj nabavi, a da bi hrvatske političke stranke i akteri trebale imati nešto protiv njihovog donošenja.

“Mislim da su oni spremni podržati te zakone i ići naprijed. U političkom smislu treba se maksimalno angažirati da se pripreme za izbore i da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama BiH, a ne da im netko drugi to radi. To je glavni problem Bosne i Hercegovine zadnjih 20 godina”, izjavio je premijer Plenković.

Podsjetit ćemo da je Evropsko vijeće sinoć potvrdilo kandidatski status za pridruživanje EU Ukrajini i Moldaviji.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79