Plenković: Odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH je izvrna

Odluka o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, koja bi u četvrtak trebala biti potvrđena na summitu EU izvrsna je odluka i poticaj za tu zemlju, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ako se to sutra na sastanku Evropskog vijeća potvrdi, a mislim da hoće, bit će izvrsna i poticajna odluka za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Plenković.
Ministri za Evropske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, što još treba potvrditi Evropsko vijeće na svom sastanku u četvrtak.

Plenković je zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istakli snažnu podršku za Evropsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina nama je bitna, susjedna i prijateljska zemlja, koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju te na ovaj način želimo poslati snažan signal za brzo formiranje vlasti u toj zemlji na svim razinama, za daljnje reforme, ograničene izmjene ustava i izbornog zakonodavstva – rekao je Plenković.
Kao razlog zašto je baš s Mitsotakisom poslao to pismo, Plenković je rekao da su se dva summita vrlo bitna za proces Evropskih integracija zemalja jugoistoka Evrope održala u Zagrebu 2000. godine i u Solunu 2003.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79