Plenković se spominje kao zamjena za Ursulu von der Leyen!

Ursula von der Leyen, trenutna predsjednica Europske komisije, suočava se s gubitkom podrške u političkim krugovima Europske unije, prema izvorima koje navodi njemački Bild.

Konzervativna grupacija europskih stranaka (EPP) sve više okreće leđa von der Leyen i traži zamjenu za nju na čelu Europske komisije. Potencijalni kandidati za njezino mjesto uključuju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ili grčkog predsjednika Vlade Kyriakosa Mitsotakisa.

Prema navodima Bilda, i Plenković i Mitsotakis su izrazili interes za preuzimanje funkcije predsjednika Europske komisije. Također se spominje i mogućnost da se kao kandidatkinja istakne predsjednica parlamenta Roberta Metsola s Malte.

Unatoč nedostatku iskustva u izvršnoj vlasti, Metsola se ističe samopouzdanjem i ambicijom, što je došlo do izražaja na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu.

Izvori iz njemačkog CDU-a, članice EPP-a, izražavaju sumnju u mogućnost ponovnog izbora von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Čak i ako bi većina u Europskom parlamentu podržala njezinu kandidaturu, postavlja se pitanje po koju političku cijenu.

Bild navodi kako von der Leyen nema podršku ni unutar vlastite stranke CDU, što se može vidjeti i u odsustvu njezinog lika na izbornim plakatima stranke.

S druge strane, von der Leyen se suočila s kritikama unutar CDU-a zbog pokušaja unapređenja svog stranačkog prijatelja na visoku poziciju u EU, što je dovelo do optužbi za nepotizam. Taj primjer pokazuje da von der Leyen ima moćne protivnike, uključujući unutar konzervativne stranačke porodice EPP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79