Počinje turistička sezona: Iz BiH odlazi radna snaga

Nedostatak radne snage u turističkom sektoru Bosne i Hercegovine postaje sve veći problem kako se približava početak turističke sezone.

Ugostiteljski objekti suočavaju se s nedostatkom konobara, šankera i kuhara, što dovodi do zatvaranja pojedinih objekata, upozoravaju iz udruženja “Horeka”.

Mnogi radnici odlučuju se na sezonski rad u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gdje se nadaju boljim uslovima i višim primanjima.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske, ističe za BN da poslodavci u Srpskoj trebaju više cijeniti svoje radnike kako bi ih zadržali. Kritike idu i prema državi, koja, prema Tatiću, dozvoljava da se loše prakse nastavljaju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka” ističu da nedostatak percepcije i akcije nadležnih u Vladi doprinosi sve većem broju zatvaranja ugostiteljskih objekata i pogoršava situaciju u sektoru.

Nedostatak radne snage u turizmu zahtijeva sveobuhvatan pristup kako bi se osigurala stabilnost i održivost sektora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79