Počela borba protiv legalizacije bespravno izgrađenih objekata u Mostaru

Iako su u svim segmentima vidljive ogromne posljedice neformiranja Gradskog vijeća u Mostaru, koje ovaj grad nije imao od 2012. godine, ipak su najizraženije one u nelegalnoj gradnji.

Neophodne dozvole

Tako brojni objekti koji su izgrađeni suprotno regulacijskim planovima i bez neophodnih dozvola sada čekaju legalizaciju.

Upravo su se tome odlučili suprotstaviti građani, koji su jučer pokrenuli peticiju s ciljem zabrane legalizacije spornih objekata.

Jedan takav stambeno-poslovni kompleks izgrađen je u naselju Bijeli Brijeg i cijeli slučaj je predmet istrage Federalne uprave policije.

To je novinarima jučer kazao Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe građana okupljene oko Inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, u čijoj je organizaciji i započelo potpisivanje peticije.

On je podsjetio na to da su podnijeli krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, kao i Zdravka Čuljka, šefa Službe za građenje, te inspektora Nebojše Šarića.

– Bešlić je, kao što znate, uzeo sebi za pravo da mijenja regulacijske planove, a svi znamo da je to nemoguće bez Gradskog vijeća. Konkretno, u naselju Bijeli Brijeg je izdao dozvole investitorima koji su nelegalno izgradili stambeno-poslovni objekt na lokaciji na kojoj to nisu smjeli – naveo je on.

Pronaći kompromis

Kazao je i da su stanari zatražili obeštećenje, a ako se ne iznađe kompromis, podnijet će zahtjev za rušenjem cijele zgrade.

– Činjenica je da su se od 2012. godine, otkad nije postojalo Gradsko vijeće Mostara, izdavale građevinske dozvole mimo regulacijskih planova u svim dijelovima grada. Dakle, ovdje se ne radi samo o naselju Bijeli Brijeg, gdje smo se mi, kao građani, digli i ukazali na problem, već želimo ukazati na sve nezakonitosti. Jednostavno, neko mora odgovarati za nerad svih gradskih službi u proteklih 10 godina – kazao je Ćosić.

Zgrada u dvorištu

Također, Mostarka Tina Vlaho kazala je da se stanari ulica Kraljice Katarine i Liska već duže vrijeme bore protiv izgradnje stambenog objekta praktično u dvorištu njihovih zgrada, na zemljištu koje je označeno kao poljoprivredno.

– Za sada smo uspjeli oboriti urbanističku saglasnost. Međutim, investitor nam je kazao da on može čekati. Angažirali smo advokata – poručila je ona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79