Počelo zbrajanje štete u Tešnju nakon poplava, oštećena putna infrastruktura

Na području općine Tešanj, koju je u petak navečer zahvatilo jako nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, i dalje je na snazi stanje prirodne i druge nesreće.

Kako je za “Avaz” potvrdio Suad Huskić, načelnik općine Tešanj, situacija je mirnija nego prethodnog dana te je prioritet pročistiti sve putne pravce koji su bili blokirani zbog nevremena i izlijevanja vode.

– Angažirane su mašine Civilne zaštite, komunalnih preduzeća, ali i privatnih subjekata. Ekipe Civilne zaštite, vatrogasci i komunalne službe cijelu noć su proveli na terenu sanirajući posljedice – kazao je Huskić.

Proces prijave štete već je počeo, a na teren su upućene komisije za procjenu šteta, koje su ogromne.

– Proces sagledavanja objekata i svega što je uništeno je počeo. Prema prvim informacijama, imamo 150 domaćinstava u koje je voda ušla. Imamo nekoliko posjeda koji su imali veliku štetu i komisija za procjenu već je na terenu i imat će baš mnogo posla, jer se radi o zaista velikoj šteti – pojasnio je načelnik Tešnja.

Na terenu su evidentirana znatna oštećenja putne infrastrukture na području Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, Oraš Planja, pa su prioritet bile poduzimane aktivnosti, a planiran je nastavak sanacije i intervencija i narednih dana.

Oštećenja su zabilježena i na Putu Ćepeklija u MZ Piljužići, gdje je dignut asfalt, zbog začepljenih odvodnih cijevi, a oštećen je i put prema Kominu.

Oštećenje puta zabilježeno je i na lokalitetu Pelte, a u Miljanovcima su poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i osiguranja prohodnosti na više putnih pravaca.

Prema riječima načelnika, vanredno stanje ostaje na snazi do daljnjeg zbog postojanja bojazni od novih padavina i novih opasnosti, ali i dok se život u tom gradu ne vrati u normalne tokove.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj savjetuju građanima da prokuhavaju vodu za piće. Savjetuje im se da ne konzumiraju hranu koja je bila u doticaju s poplavnim vodama, a prostorije koje su poplavljene potrebno je mehanički očistiti i dezinficirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments