Početak isporuke citostatika za onkološke pacijente

Počela je isporuka citostatika za pacijente koji se bore s rakom, nakon nedavnih problema s nedostatkom ovih lijekova.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine obavijestio je javnost da su počeli nabavljati i dostavljati 187 različitih lijekova u zdravstvene ustanove.

Trenutno se više od 14.200 pacijenata liječi ovim lijekovima, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu.

Iako su neki citostatici bili nedostupni, zdravstvene ustanove nisu prijavile njihov nedostatak, prema informacijama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U međuvremenu, Zavod je izvijestio da su zaprimili isporuke za nekoliko citostatika. Onco BCG injekcije su već isporučene, dok će dio Paklitaksel infuzija biti dostavljen do kraja ovog tjedna.

Također, dio isporuke lijeka Irinotekan injekcija bit će dostupan do petka, a ostatak do kraja mjeseca.

Metotreksat injekcije također će biti isporučene u dijelovima, pri čemu će veći dio biti dostupan do utorka, 16. aprila, a preostali dio će biti isporučen kontinuirano.

Izvijestili su i o problemu s proizvodnjom lijeka Pemetreksed injekcija, ali očekuju da će se situacija poboljšati do sredine aprila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79