Početak sjednice Doma naroda BiH: U fokusu izmjena Izbornog zakona

Početak sjednice Doma naroda BiH: U fokusu izmjena Izbornog zakona


Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas s postavljanjem delegatskih pitanja članovima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda.

Na dnevnom redu očekuje se razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Ustavnopravna komisija Doma naroda već je utvrdila usaglašenost predloženog zakona s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine te podržala principe izmjena.

Glavni ciljevi predloženih izmjena su jačanje integriteta izbornog procesa, povećanje transparentnosti te osiguranje fer i poštenih izbora, uz unapređenje povjerenja građana u izborni proces.

Osim toga, delegati će razmatrati i nekoliko izvještaja te dati saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Na dnevnom redu također će biti Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2024. godinu.

Ostaje nam da vidimo hoće li se dogovor naći ili će morati da o tome odluči Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u vezi s izmjenama Izbornog zakona.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija