Foto: RTV Sana
Početak školske godine odgođen za dvije škole u Sanskom Mostu

Početak školske godine odgođen za dvije škole u Sanskom Mostu


Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona donijelo je odluku o odgodi početka školske godine za Gimnaziju i Mješovitu srednju školu u Sanskom Mostu.

Umjesto planiranog početka 2. septembra, nastava će u ovim školama započeti 9. septembra. Odluka je stupila na snagu odmah nakon donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku kantona.

Prema nezvaničnim informacijama, kolektiv Mješovite srednje škole izrazio je želju da se nastava odvija u njihovom postojećem objektu, dok će učenici i nastavno osoblje Gimnazije biti premješteni u zgradu Prve sanske škole. Podsjećamo, ove dvije škole dijele zajednički objekat u kojem se prije sedmicu dana dogodio strašan zločin, kada je domar Mehemed Vukalić ubio direktora Gimnazije, Nijaza Halilovića, sekretaricu Nisvetu Kljunić te profesoricu engleskog jezika Gordanu Midžan.

Krizni tim Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona već je započeo rad na pružanju psihološke podrške zaposlenicima Gimnazije i Mješovite srednje škole kako bi se stabilizirala situacija nakon tragičnog događaja. Albijana Trnavci, predstavnica resornog ministarstva, izjavila je kako su održani prvi sastanci kriznog tima te su prikupljene informacije koje će služiti kao osnova za donošenje daljih odluka.

Denis Osmankić, ministar obrazovanja u Vladi Unsko-sanskog kantona, potvrdio je da će školska godina za sve ostale osnovne i srednje škole u kantonu početi 2. septembra 2024. godine, kako je ranije planirano.

U međuvremenu, sve tri žrtve tragičnog događaja su ukopane, dok se počinilac nalazi u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje je hospitaliziran i trenutno se nalazi u stabilnom stanju. Očekuje se da će istražni organi u narednom periodu ispitati počinioca kako bi rasvijetlili sve okolnosti ovog strašnog događaja koji je duboko potresao cijelu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija