Počinje novo doba: Učenici u Federaciji BiH sve češće biraju tehničke škole

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je u tekućoj školskoj godini u prve razrede srednjih škola upisano ukupno 29.888 učenika. Od tog broja, najviše ih je odabralo tehničke škole (16.240), dok su gimnazije privukle 5492 učenika. Osim toga, bilo je i upisa u umjetničke, vjerske i stručne škole.

Trend pokazuje da se učenici u Federaciji BiH češće odlučuju za tehničke škole nego za gimnazije. Razlozi za to su mnogobrojni, uključujući širok spektar smjerova i lakše zapošljavanje nakon završetka takvih škola, posebno u zanatskim sektorima. Neke tehničke škole čak nude stipendije i osiguravaju radna mjesta u saradnji s poslodavcima, što dodatno potiče upis.

Napori su usmjereni na usklađivanje obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada. Primjeri uključuju uvođenje smjera poput rudarstva u školama gdje je potražnja za takvim stručnjacima izražena.

Osim toga, postoje i programi stipendiranja te osiguranja poslova u lokalnim sredinama za učenike koji završe školu i steknu deficitarna zanimanja.

Uz to, istraživanja tržišta rada pokazuju da su najtraženija zanimanja III. i IV. stepena srednje stručne spreme prodavači, konobari, bravari, zavarivači, vozači kamiona, kuhari, šivači, stolari, zidari, tesari te strojarski tehničari. Za visoko obrazovane radnike, potražnja je najveća u IT sektoru, ekonomiji, farmaciji te strojarstvu i građevinarstvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79