Počinje suđenje bivšem kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju

Bivši gerilac i kosovski predsjednik Hashim Thaci, junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99. koja je u konačnici dovela do nezavisnosti Kosova, izlazi u ponedjeljak pred sud u Hagu zbog navodnih ratnih zločina.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Hagu, podigao je u novembru 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Thacija, bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u 10 tačaka optužnice tereti se za progon, ubistvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tokom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanje optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu. Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi. Sva četvorica su optužena za “udruženi zločinački pothvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sistemski napadi” na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.

Specijalni sud za Kosovo imao je za cilj istražiti navodne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u razdoblju od januara 1998. do decembra 2000. godine. Kako su borbe jenjavale, a srbijanske snage se povukle uslijed bombardiranja NATO-a, Thaci je svoju zapovjedničku vojnu odoru zamijenio plavim odijelom i kravatom i krenuo u politiku.

Kad je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008., bio je premijer, a 2016. je postao predsjednik. Uoči početka suđenja diljem Kosova su osvanuli plakati s fotografijama Thacija i bivšeg predsjednika parlamenta Veselija, uz natpise “Heroji rata i mira”.

U nedjelju je na Kosovu najavljen protest u znak podrške bivšim braniteljima OVK. No, s druge strane, ima i onih koji se nadaju da je suđenje posljednja prilika da saznaju što se desilo njihovim bližnjima. Među njima je Olgica Bozanić koja još uvijek pokušava saznati što se tačno dogodilo njezinoj braći, Todoru i Lazaru Kostiću čiji su posmrtni ostaci 2005. pronađeni u masovnoj grobnici na zapadu Kosova.

Ta je masovna grobnica pokrivena optužnicom. “Iz izjava svjedoka znamo da su odvedeni iz sela s ostalim muškarcima u julu 1998. i da su bili mučeni. Ali ne znamo kada i kako su ubijeni, možda će na suđenju isplivati detalji”, rekla je Bozanić.

epa07645496 President of the Republic of Kosovo Hashim Thaci reacts during an interview at his office in Pristina, Kosovo, 13 June 2019. Kosovans are marking with different activities the 20th anniversary when NATO troops entered Kosovo and the end of war. NATO troops entered Kosovo on 12 June 1999, following 78 days of air-strikes against Serb security forces to halt widespread ethnic cleanings and killings of Kosovo Albanian civilians. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79