Počinje suđenje pripadnicima Armije BiH za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču

Ferid Buljubašić i Ahmet Sejdić

Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, najavljeno je za u utorak, 30. januara, u Sudu Bosne i Hercegovine.

Početak suđenja je već jednom odgođen zbog zahtjeva odbrane za izuzeće vještaka Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu su optuženi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Terete se za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

Pred Trećestepenim vijećem će u petak, 2. februara, biti održano i ročište na kojem će biti razmatrane žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. godine na Ilidži.

U narednoj sedmici bit će nastavljena suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Bijeljini, Zvorniku, Orašju, Tesliću, Vlasenici, Ključu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Prijedoru i Teočaku, javlja Detektor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79