Počinje toplotni talas: Visoko UV zračenje i saharski pijesak u narednih deset dana

Počinje toplotni talas: Visoko UV zračenje i saharski pijesak u narednih deset dana


Od sutra Bosnu i Hercegovinu zahvata novi toplotni talas koji će trajati oko deset dana, upozoravaju meteorolozi.

Predviđa se sunčano i izuzetno toplo vrijeme, a vikend će biti obilježen natprosječnim temperaturama.

“Toplotni val počinje u utorak i može negativno uticati na zdravlje stanovništva. Najviše će trajati na jugu zemlje, gdje će potrajati najmanje desetak dana,” kažu meteorolozi.

Osim visokih temperatura, početak sedmice donosi nestabilan zrak s mogućnošću kratkih lokalnih pljuskova, posebno u planinskim predjelima. Na jugu i sjeveru, jutra će biti vrlo topla, s noćnim temperaturama koje neće padati ispod 20 stepeni, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Od 9. do 18. jula, minimalne temperature će varirati između 16 i 21 stepen u Bosni, dok će na jugu Hercegovine dosezati do 25 stepeni. Najviše dnevne temperature će biti između 32 i 38 stepeni, s mogućnošću da lokalno pređu i 39 stepeni Celzijusa.

Nakon 18. jula, očekuje se stabilno vrijeme s nešto nižim temperaturama, ali već od 20. jula, prema prognozama, temperature bi lokalno mogle preći 40 stepeni Celzijusa. U tom periodu, UV indeks će biti vrlo visok.

S obzirom da se kiša očekuje samo u planinskim predjelima, ostatak zemlje će ući u sušni period, pa meteorolozi apeliraju na racionalno korištenje vode.

Pored toga, ranije je prognozirano da će nebo iznad BiH biti prekriveno saharskim pijeskom, donoseći negativne čestice koje pijesak pokupi na putu do nas.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija