Počiteljski most zanimljiv je i struci i turistima: 4 trake autoputa na jednoj konstrukciji

Počiteljski most zanimljiv je i struci i turistima: 4 trake autoputa na jednoj konstrukciji


Počiteljski most najveći je na Koridoru Vc, ali i jedan od najviših mostova u regiji – preko 100 metara. Impresivan most na dionici Počitelj – Zvirovići vrijedan je više od 28 miliona maraka, a spojen je početkom jula. Zanimljiv je i struci i turistima.

Snimcima iz zraka tek se dobije pravi dojam o kakvom se velikom projektu radi. Most Počitelj bio je izazov mnogima, ponajviše domaćim inženjerima koji su sve svoje znanje uložili u ovaj iznimno zahtjevan projekt

“Ovo je jedan od objekata koji je imao najviše izazova u mojoj stručnoj praksi koja se odvija od 1977. godine, od završetka fakulteta, u svim segmentima – projektovanju, izvođenju, nadzoru, organizaciji gradilišta, a pogotovo u građenju”, kaže Ismet Hajduk, predstavnik kompanije za nadzor dionice Počitelj – Zvirovići.

Sanjin Jahić inženjer je za mostove i konstrukcije. Ovo mu je, ističe, najveći projekt u dosadašnjoj karijeri, sigurno i najveći u kojem će ikada učestvovati: “Ja sam se, da vam pravo kažem, i borio da budem dio ovog projekta jer kada staviti ovako nešto usvoju biografiju, to ima veliki značaj. Ovakvi objekti se rijetko izvode i čast mi je biti dijelom ovog projekta”

Traju završni radovi na instalacijama i odvodnji te hidoizolaciji. Slijedi asfaltiranje, kao i postavljanje sigurnosnih ograda na mostu. Koronavirus, poskupljenja građevinskog materijala i nedostatak radne snage kumovali su kašnjenima. No, u Javnom preduzeću Autoceste Federacije BiH navode kako će od jeseni most biti u funkciji

Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH, podsjeća kako je novoizgrađena dionica bila konzervirana, ali će s otvaranjem mosta i ona postati u funkciji: “U Ševaš-Polju ćemo imati privremeni priključak na novootvorenu dionicu koja će kao takva biti duga desetak kilometara autoputa”.

Most Počitelj je jedinstven, i po tome što se 4 trake autoputa nalaze na jednoj konstrukciji. Impresivna je i količina do sad utrošenog materijala – 9.000 tona armature je ugrađeno u most. I tu nije kraj. Na ovoj dionici Autoceste Federacije čeka još puno posla.

“Ono što ćemo mi ugovoriti u ovoj godini je tunel Kvanj te ćemo konačno stvoriti pretpostavke da se spustimo u dolinu Neretve i južnomostarski dio – da ga tako nazovem. Do kraja godine, najkasnije početkom iduće, dogovorit ćemo Mostar jug – Kvanj. Tu smo imali raznih peripetija”, dodaje Lasić.

Vrlo zahtjevan dio hercegovačkog dijela autoputa bit će i tunel Prenj, no u Autocestama se nadaju da će u ovoj godini i posao oko izbora izvođača radova biti završen. Jug zemlje će tako ponovno biti veliko gradilište, piše FTV


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija