Podatci tužilaštva BiH: Gačanin htio kupiti helikoper i plaćao obuku za Smajlovića i Halać

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je iznijelo šokantne detalje o planovima Edina Gačanina, vođe narkokartela osuđenog u Nizozemskoj na sedam godina zatvora.

Prema navodima Tužilaštva, Gačanin je namjeravao kupiti helikopter u BiH za svoje potrebe, a za pilotsku obuku Adnana Smajlovića i Aide Halać, koji su bili navodni saradnici njegovog kartela “Tito i Dino”, plaćao je iznose navodno povezane s pranjem novca.

Smajlović i Halać, kako tvrdi Tužilaštvo, prošli su teoretsku i praktičnu obuku za pilote koji bi upravljali helikopterom i prevozili Gačanina.

Komunikacija između njih i Gačanina, kako navodi Tužilaštvo, obuhvatala je i planiranje eventualnog osnivanja kompanije u BiH koja bi se bavila vazdušnim transportom, a čija je ideja potekla od Gačanina.

Gačanin je, prema optužbama, financirao kurs teorije i prakse za Smajlovića i Halać, koji su se održavali u Beogradu.

Također, prema Tužilaštvu, on je Smajloviću i Halać uputio dvije fotografije helikoptera, najavivši da će im jedan od njih kupiti nakon što uspješno završe obuku. Osim toga, Gačanin je planirao kupiti Robinson helikopter za njihovu trenutnu upotrebu, tvrdi Tužilaštvo.

U vezi s finansiranjem obuke, Halać je navodno primila 3.000 eura za teoretski dio tečaja, te dodatnih 600 eura za prve letove.

Ukupno su, prema navodima Tužilaštva, Smajlović i Halać potrošili 15.000 KM tokom boravka u Beogradu.

Ovo je samo dio šireg konteksta organiziranog kriminala u kojem je Smajlović, prema optužbama Tužilaštva, bio vođa od 2016. do 2021. godine.

Njegova grupa, navodno povezana s trgovinom drogom, djelovala je na teritorijama više država, uključujući BiH, UAE, Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Južnu Ameriku, Južnoafričku Republiku i druge.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79