Podignuta još jedna optužnica protiv direktora OSA-e, optužen i ministar sigurnosti

Tužilaštvo BiH podiglo je zbog slučaja “sigurnosne dozvole” optužnicu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

U Tužilaštvu BiH su nam kazali da je optužnica, osim protiv direktora Mehmedagića i ministra Cikotića, podignuta i protiv savjetnika generalnog direktora OSA-e BiH i člana Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera Muriza Druškića.

“Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220 KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje”, odgovorili su iz Tužilaštva BiH za Klix.

Tužilaštvo BiH ranije je saopćilo da je krivičnim djelom koje im se stavlja na teret izazvano stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosih provjera.

OSA BiH je nadležna za izdavanje dozvola policajcima, a osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole mogu u roku od 15 dana nakon rješenja uložiti žalbu. Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola.

U sastavu komisije su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Kako smo ranije pisali pozivajući se na izvore bliske istrazi, sporno je bilo imenovanje Muriza Druškića, zbog čega je u svojstvu svjedoka saslušano više osoba, mahom državnih ministara i službenika Ministarstva sigurnosti BiH.

Fahrudin Radončić je kao ministar sigurnosti predložio imenovanje članova komisije, nakon čega je podnio ostavku i nije učestvovao u nastavku procesa imenovanja. Potom je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predložila imenovanje potpuno drugih osoba.

No, bez obzira na njihovo imenovanje 11. juna 2020., mnogo ranije se počelo problematizovati onemogućavanje pristupa tajnim podacima policijskim službenicima, zbog čega su mnogi ostali bez posla, a da ne znaju razloge.

Kako saznajemo, više je policijskih službenika državnih agencija podnijelo prijave jer su ostali bez posla zato što im je uskraćen pristup tajnim podacima. Među njima je i osam pripadnika Uprave policije MUP-a KS.

Ranije je protiv Mehmedagića podignuta optužnica da je zajedno sa Muhamedom Pekićem, rukovodiocem odsjeka za sigurnost OSA-e, zloupotrijebio službeni položaj ili ovlasti kao i resurse i kapacitete OSA-e kako bi došao do informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv njega.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79