Podignuta optužnica: Dragan Čičić treba da vrati više od 22 miliona KM

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Dragana Čičića (63), državljanina BiH i Srbije, zbog zloupotreba na štetu “Novog Bimeksa” d.d. Brčko i zatražilo oduzimanje preko 22 miliona KM imovinske koristi, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju, zloupotrebe su izvršene od 2006. do 2015. godine putem više domaćih i stranih preduzeća kojima je optuženi rukovodio.

“On je optužen da je u tako povezanim preduzećima u zemlji i regiji, svjestan da će oštetiti ‘Novi Bimeks’, naložio sačinjavanje poslovne dokumentacije da bi preduzeću ‘Drvoplast’ Kraljevo, čiji je vlasnik, pribavio imovinsku korist od preko 22 miliona KM”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Čičiću je stavljeno na teret da je od 2006. do 2015. godine zloupotrijebio ovlaštenja koje je imao kao direktor preduzeća “Novi Bimeks” d.d. Brčko, “Galames” d.o.o. Beograd, “Zmijanje Plast” d.o.o. Banjaluka, “Drvoplast” d.o.o. Petrinja iz Hrvatske i vlasnik PTR “Drvoplast” Kraljevo iz Srbije.

“Optužen je da je postupivši suprotno Zakonu o preduzećima Brčko distrikta nalagao knjigovodstvu i računovodstvu tih preduzeća da sačine lažnu dokumentaciju o poslovnim promjenama i poslovnom uspjehu, što je i urađeno, svjestan da će tako oštetiti preduzeće ‘Novi Bimeks’, a njegovom preduzeću ‘Drvoplast’ Kraljevo pribaviti imovinsku korist u iznosu od 22.260.520,86 KM”, detaljno stoji u saopštenju Tužilaštva.

Napominju da je višegodišnjom istragom nezakonitosti u “Novom Bimeksu” Tužilaštvo Brčko distrikta BiH obuhvatilo period od 1999. do 2015. godine istražujući na desetine segmenata u poslovanju ovog i povezanih pravnih lica u kojima je optuženi bio odgovorno lice ili vlasnik.

“Nakon sveobuhvatne i temeljne istrage, Čičić je u tri tačke optužnice optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (iz člana 377, stav 3, Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje tri godine”, ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Takođe dodaju da je Tužilaštvo optužnicom zatražilo da se od optuženog, kao pravnog sljednika PTR “Drvoplast” Kraljevo, oduzme cjelokupna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

Napominju i da je optužnica zasnovana na blizu 200 dokaza dostavljena Osnovnom sudu distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79