Podignuta optužnica protiv Amine Lopo jer je automobilom usmrtila pješaka

Podignuta optužnica protiv Amine Lopo jer je automobilom usmrtila pješaka


Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Amine Lopo (28), rođene u Kaknju, zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Kaknju.

Amina Lopo je skrivila nesreću koja se dogodila 20.1.2023. godine u jutarnjim satima 7:10 kada je sa svojim putničkim automobilom marke Ford udarila pješaka koji je gurao biciklo pored sebe.

Teško je povrijedila pješaka koji je zadobio teške tjelesne povrede grudnog koša-oba pluća, trbuha-masne duplikature tankog crijeva, masivno krvarenje u meka tkiva cijelog zatrbušja i prijeloma vratne kičme u nivou drugog vratnog kralješka od kojih ozljeda je istog dana u Kantonalnoj bolnici Zenica preminuo.

dana 20.01.2023. godine oko 07,10 sati na području općine Kakanj, upravljajući
putničkim motornim vozilom marke „Ford“, reg. oznaka …, krećući se industrijskim putem iz pravca naselja Povezice u ulici 311. Lahke brigade, nije obratila pažnju na pješaka S.V. koji je gurao biciklo pored sebe uz desnu ivicu kolovoza, iako je bila svjesna da na taj način može ugroziti javni promet i nastupiti zabranjena posljedica, ali je olako držala da ona neće nastupiti ili da će je moći spriječiti.

Pa postupajući suprotno odredbama člana 28. stav 1. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, kod odvajanja puta prema parkingu Željezničke stanice prema Kapiji 2 Tvornice cementa Kakanj, desnom bočnom stranom vozila ostvarila kontakt sa pješakom S. V., od kojeg kontakta je isti pao na zemlju i time tako ugrozila bezbjednost javnog prometa,

uslijed čega je pješak S. V. zadobio višestruke povrede tijela i to: grudnog koša-oba pluća, trbuha-masne duplikature tankog crijeva, masivno krvarenje u meka tkiva cijelog zatrbušja i prijeloma vratne kičme u nivou drugog vratnog kralješka od kojih ozljeda je istog dana u Kantonalnoj bolnici Zenica preminuo.

Dakle, kao učesnik u prometu na putevima koji se ne pridržava prometnih propisa, time tako ugrozila javni promet, da je dovela u opasnost živote ljudi, pa je zbog toga prouzrokovala smrt jedne osobe, čime bi učinila krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 4. u vezi člana 332. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Napominjemo da su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela su nevide dok se za krivično djelo pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija