Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice, Miloša Lučića, zajedno s Sinišom Papazom, Daliborom Šehovcem i Mirkom Ristovićem zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Lučić se, osim zloupotrebe položaja, tereti i za pronevjeru u službi.

Prema saoopćenju Državnog tužilaštva, Lučića se tereti za zloupotrebu sredstava u iznosu od 69.269,46 KM. Papaz mu je pomogao pribaviti nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 15.900 KM, dok je Šehovac to učinio u iznosu od 12.195 KM. Lučić je, navodi se u saopćenju, Ristoviću pribavio imovinsku korist, pri čemu je pričinio štetu budžetu BiH u iznosu od 69.777,42 KM.

Bivši ministar je, kako tvrdi Tužilaštvo, postupao suprotno odredbama koje reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava ministarstva. Lažno je prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku ministarstva. Također je optužen da je koristio fiskalne račune koji su već bili plaćeni, prikazujući ih kao troškove reprezentacije ministarstva.

U okviru istrage utvrđeno je više od 100 pojedinačnih zloupotreba i nezakonitih korištenja sredstava ministarstva u različitim iznosima. Tužilaštvo će svoje tvrdnje dokazivati s više od 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje. Detektor je ranije objavio analizu u kojoj se spominje da je Tužilaštvo podiglo dvije optužnice za visoku korupciju, najavljujući još optužnica do kraja godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79