Podignuta optužnica protiv Duška Maletića zvanog Pekar zbog krijumčarenja migranata

Foto: Ilustracija

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Duška Maletića, zvanog Pekar (38) iz Čelinca, državljanina BiH.

Kako je saopćeno, on se tereti da je radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru s njemu poznatim osobama, na području Sarajeva preuzeo skupinu od 18 ilegalnih migranata državljana Afganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici s Republikom Hrvatskom, a radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

– Navedene aktivnosti protivne su odredbi članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli, a optuženi je znao i bio svjestan, da migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice, usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama Evropske unije.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, na širem području Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao, otkriveni ilegalni migranti – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Naglašeno je da se optuženi tereti da je u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, pokušao omogućiti prelazak osamnaest osoba preko državne granice, a koje nisu ispunjavale uvjete za zakonit prelazak granice sa teritorije BiH na teritorij Republike Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelazak državne granice, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79