Podignuta optužnica protiv Maria Drmića jer je varao ljude na Instagramu: “Uplaćivali mu XBon”

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Maria Drmić zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prijevare iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je u cijelosti od strane Općinskog suda u Travniku.

Pod tačkom 1. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine izradio lažni profil na društvenoj mreži Instagram te koristeći se slikama D.B. doveo u zabludu tri ženske osobe da na štetu svoje imovine štogod učine, na način da je stupao u kontakt sa istima te su oštećene u uvjerenju da se dopisuju sa D.B. kupovale X bon u visini od 100, 00 KM a potom fotografije sa kodom X bona slale optuženom Mariu Drmić koji je iste unovčio u sportskoj kladionici „W VIN“ u kojima ima otvoren račun potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva SBK za portal Crna-Hronika.

Nakon čega su oštećeni putem telefona kontaktirale D. B. i saznale da isti nema Instagram profil niti je od njih tražio kupovinu X bona kada su shvatile da su dovedene u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica od strane Maria Drmić istog su prijavile nadležnim organima, te je na tako prevaran način oštetio S.M. za iznos od 800,00 KM, oštećenu Z.S. za iznos od 100,00 KM, te oštećenu T.B. u iznosu od 150,00 KM,

Pod tačkom 2. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist na društvenoj mreži Instagram izradio lažne profile pod imenima B. A., M. Č. i I. R. kojom prilikom je koristio fotografije preuzete sa Facebook profila B. A., M. Č. i I. R. , te se lažno predstavljao, javljao prijateljima i poznanicima B. A., M. Č. i I. R..

Pa je tako putem poruka na društvenoj mreži Instagram doveo u zabludu T. S. od koje je tražio da kupi X bon u visini od 50,00 KM , kupljeni bon uslika i pošalje mu fotografiju sa kodom X bon, pa je oštećena dovedena u zabludu vjerujući da se dopisuje sa B. A. to je i učinila i tom prilikom kupila X bon u vrijednosti od 50,00 KM, koji je unovčio u sportskoj kladionici ,, W VIN, potom je lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu B. M. tako što se predstavio kao B. A. i od istog tražio da kupi X bon u visini od 50,00 KM,.

Kupljeni bon uslika i pošalje mu fotografiju sa kodom X bon, pa je oštećeni doveden u zabludu vjerujući da se dopisuje sa B. A. to je i učinio i tom prilikom kupio X bon u vrijednosti od 50,00 KM, koji je Mario Drmić unovčio u sportskoj kladionici ,, W VIN, te isti je ta naprijed opisani način sebi pribavio materijalnu korist u iznosu od 100,00 KM.

Pod tačkom 3. optužnice, optuženom se stavlja na teret da je tokom 2019. godine s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist na društvenoj mreži Instagram izradio lažne profile pod imenom I. R. i Č. M. kojom prilikom je koristio fotografije preuzete sa Facebok profila M. Č. i I. R. , te se lažno predstavljao, javljao prijateljima i poznanicima M. Č. i I. R. te putem poruka na društvenoj mreži Instagram pokušao dovesti u zabludu P. I. tako što se predstavio kao M. Č. i od iste tražio da kupi X bon.

Ali ista nije kupila niti poslala traženi X bon, te o svemu odmah obavijestila M. Č., zatim je lažnim prikazivanjem činjenica pokušao dovesti u zabludu N. D. , J. M. , B. E. i A. H. tako što se predstavio kao I. R. i od istih tražio da kupe X bon , ali isti nisu kupili niti poslali traženi X bon te o svemu odmah obavijestili I. R.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio Sudu da se od optuženog oduzme protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 1.150,00 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79