Podignuta optužnica protiv turskih državljana zbog krijumčarenja migranata

Foto: Arhiv/Ilustracija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Turske, zbog krijumčarenja migranata.

Optuženi su Murat Gulera, rođen 1997. godine u Kiziltepu (Republika Turska) i Nihat Bayram, rođen 1974. godine u Palu, Elazig (Republika Turska). Obojica su turski državljani i nalaze se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navedeni optuženi se terete da su 23. augusta ove godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njima poznatim licima učestvovali u pokušaju nedozvoljenog prevođenja preko državne granice 13 lica, državljana Turske, što je suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli.

Optuženi se terete da su radi sticanja nezakonite imovinske koristi krijumčarili strane državljane koje su doveli u nepristupačno područje u blizini državne granice, gdje su trebali biti ilegalno prevedeni na područje Republike Hrvatske i Evropske unije.

Krijumčare i krijumčarena lica otkrili su na samoj graničnoj liniji, u širem području Posušja, pripadnici Granične policije BiH, JGP Gorica, zajedničkim patrolama GP BiH i GP Hrvatske-Imotski, nakon čega su lišeni slobode i stavljeni pod kontrolu.

Oni se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79