Podnesen izvještaj protiv direktora iz Dervente: “Povjerioce i državu oštetili za dva miliona maraka”

Direktor i zamjenik direktora firme „K-uni plus“ iz Dervente osumnjičeni su da su brojnim zloupotrebama položaja oštetili budžet Republike Srpske i povjerioce za više od dva miliona maraka, saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, izvještaj je podnesen protiv direktorke firme Albine Begić (36) i njenog zamjenika, Siniše Simikića (38), oboje iz Dervente.

Oni juče nisu željeli da komentarišu ove optužbe.

Iako je ova firma zadnjih godina spominjana kao pozitivan primjer u poslovanju, policija ipak tvrdi da su se ovdje dešavale brojne kriminalne radnje.
Blokiran račun

Portparol Policijske uprave Doboj Dragana Kerkez rekla nam je, navodeći inicijale, da se ovaj dvojac tereti da su brojna krivična djela počinili u periodu od 2015. do 2018. godine.

– Za A.B. i S.S. postoji osnov sumnje da su u pomenutom periodu, kao odgovorna lica privrednog društva u Derventi, a čiji su računi blokirani zbog nesposobnosti za izmirenje obaveza, u namjeri da povezanom novoformiranom privrednom društvu, u kojem su takođe isti odgovorna lica, naložili obavljanje platnog prometa preko njegovih aktivnih žiro računa – rekla je Kerkezova.

Ona je dodala kako je sve to urađeno kako bi izbjegli plaćanje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske u ukupnom iznosu od 105.635 KM i povjeriocima, zbog čijih potraživanja su im blokirani računi u ukupnom iznosu od 1.925.267 maraka.

Kada je u pitanju Begićeva, nju policija sumnjiči i da je u toku 2017. godine u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za pomenuto pravno lice uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod na način da je izbjegla obračunati i prijaviti poreze i doprinose na prekovremeni rad radnika u iznosu od 15.751 maraka, te tako oštetila budžet Republike Srpske u navedenom iznosu.

Princip rada

Izvor Srpskainfo blizak istrazi pojasnio je kako su Begićeva i Simikić pokušali prevariti radnike i državu.

– Oni su bili na čelu jedne firme, kojoj je zatim zbog neizmirenih dugova blokiran račun. Begićeva i Simikić nisu imali namjeru platiti dugovanja i da bi prevarili državu i povjerioce oni su osnovali novu firmu – kaže naš sagovornik.

Foto: ustupljena fotografija

Dodaje da je doslovno bilo riječ o istoj firmi, samo joj je promijenjeno ime.

– U toj prvoj firmi su ostali dužni i za porez i za obaveze prema radnicima. Nova firma koju su osnovali bavi se istom vrstom posla, a i isti radnici su prešli da rade u tu firmu. Takođe, njih dvoje su imali iste funkcije i u novoj i u staroj firmi  – istakao je izvor Srpskainfo.

U Policijskoj upravi Doboj su rekli da se ovaj dvojac tereti da su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca i neizvršenje sudske odluke.

Zbog ovih djela podnesen je izvještaj protiv njih Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

Nagrade

Predstavnici ove firme do sada su veoma često davali izjave medijima tvrdeći da je riječ o veoma uspješnoj firmi, koja se bavi proizvodnojm PVC profila, i da su svake godine širili proizvodnju i zapošljavali nove radnike.

Prilikom manifestacije Dodjele priznanja najuspešnijim firmama, preduzeće „K-uni plus“ je prošle godine dobilo brojne nagrade.

Između ostalog, oni su bili prvi u kategoriji srednjih preduzeća kada je u pitanju dobit (27 miliona maraka), kao i kad su u pitanju rezultati za izvoz (26 miliona maraka).

Dobili su i nagradu za uspješnu kompaniju koje se bave izvozom, a na čijim čelu se nalazi žena.

Istraga će pokazati istinu

Juče smo pokušali dobiti izjavu osumnjičenih, ali su oni odbili da komentarišu.

Direktorka Albina Begić je poručila da ne želi komentarisati ove optužbe iz policije i kratko rekla da će istraga pokazati šta je istina.

Zamjenik direktora Siniša Simikić je rekao da se nalazi u inostranstvu i da sada ne može davati izjave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79