Pogibija mladića upalila alarm: Pao na donji dio trake koja ga je odvukla do okretnice

U nesreći koja se dogodila na transportnom sistemu Rudnika Dubrave, dijelu Rudnika “Kreka”, jučer je poginula jedna osoba, a 32-godišnji muškarac izgubio je život dok je pokušavao izvlačiti ugalj na magistralnom transportu.

Skidajući ugalj sa magistralnog transportera dok je traka radila, pao je u nju.

Neki od ključnih faktora koji su doprinijeli ovom tragičnom događaju uključuju nepoštovanje sigurnosnih pravila, opasnosti transportnog sistema te nedostatak saradnje nadležnih organa i lokalnih zajednica.

Ovaj slučaj podcrtava nužnost intenziviranja sigurnosnih mjera u rudnicima, posebno na transportnim sistemima gdje se nezgode mogu dogoditi vrlo brzo i uzrokovati ozbiljne posljedice.

Vlasnici rudnika su obvezni pridržavati se strogih sigurnosnih standarda i osigurati da njihovi zaposlenici, kao i neovlaštene osobe, ne upadnu u opasna područja poput transportnih traka.

Osim toga, potrebno je dodatno istražiti zašto su se opasna područja poput ovoga lako mogla pristupiti, uprkos upozorenjima i rizicima. Vlasnici rudnika su pozvali nadležne organe da preuzmu aktivnu ulogu u rješavanju problema neovlaštenog ulaska, naglašavajući važnost saradnje između lokalnih zajednica, policije i drugih relevantnih institucija.

Analizirati ovu nesreću pruža priliku za poboljšanje sistema sigurnosti u rudnicima, educiranje radnika o rizicima i pravilima te jačanje saradnje između svih dionika u cilju sprječavanja budućih tragedija.

Osim toga, nužno je istaknuti hitnost primjene sigurnosnih mjera kako bi se osigurala zaštita života i zdravlja svih osoba koje su izložene rizicima u rudarskom sektoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79