Poglavar Ruske pravoslavne crkve: Svima koji poginu u Ukrajini grijesi će biti izbrisani

 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve izjavio je da će ruski vojnici koji poginu u ratu protiv Ukrajine biti očišćeni od svih svojih grijeha, u prvom obraćanju nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio prvu mobilizaciju zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

Patrijarh Kiril ključni je Putinov saveznik i pristalica invazije na Ukrajinu. Ranije je kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se okupe oko Kremlja.

“Ako neko ode činiti ono što njegova dužnost od njega traži, i ako osoba umre izvršavajući ovu dužnost, onda su nedvojbeno počinili djelo jednako žrtvi. Žrtvovat će se za druge. I stoga vjerujemo da ova žrtva pere sve grijehe koje je osoba počinila”, poručio je patrijarh Kiril.

Ovo nije prvi put da se Ruska pravoslavna crkva otvoreno stavlja u službu ruskog režima, a sam patrijarh Kiril je u više navrata kritikovan od mnogih vjerskih dužnosnika, uključujući i Papu Franju, zbog davanja podrške agresiji na Ukrajinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79