Pojedinci u BiH godinama nelegalno iznajmljuju stanove migrantima, nadležni nemaju rješenje

Od decembra 2017. godine Bosna i Hercegovina se suočava s migrantskom krizom, koja se odražava i na Kanton Sarajevo u kojem veliki broj migranata živi izvan migrantskih centara u nelegalno iznajmljenim stambenim objektima.

Građani se žale vlastima i policiji, ali se situacija ne popravlja. Klix.ba je dobio više anonimnih dojava u kojima se navodi da određene osobe u Sarajevu, velikim grupama migranata, nelegalno iznajmljuju stambene objekte i svakodnevno vrše njihov nelegalni prijevoz.

“Duži vremenski period, još od ljeta 2020. godine, migranti žive u naselju Pionirska dolina, tačnije u ulici Nahorevska. Ono što posebno zabrinjava je da određeni građani, ustupanjem jednog dijela svoje kuće migrantima, tako profitiraju i ostvaruju novčanu zaradu za kiriju. Migranti pješke, svakodnevno, sa te kućne adrese idu u grupama prema čaršiji, a onda se iz čaršije opet u grupama vraćaju na toj adresi živjeti. Prošle godine je vladalo mišljenje vezano za tih nekoliko migranata koji žive u naselju u Nahorevskoj, da su to uvijek iste osobe. Međutim, posljednjih mjeseci nova lica migranata, u grupama od po sedam, osam ili 10 redovno, svakodnevno dolaze živjeti na toj adresi. Građani Pionirske doline su jako zabrinuti zbog svoje sigurnosti, a posebno zbog sigurnosti svoje djece. Djeca se, na putu prema školi, redovno susreću sa migrantima, što stvara veliku nesigurnost kod roditelja”, rekao nam je stanovnik ovog sarajevskog naselja.

Dodaje da je nekoliko građana mjesecima pozivalo Policijsku upravu Centar, međutim da do intervencije nije došlo.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, prema službenom dokumentu Vlade KS, do januara ove godine evidentirali su 67 objekata u kojima su ilegalno boravili migranti, nakon čega su smješteni u prihvatne centre. Međutim, nejasno je koliko je pravnih i fizičkih lica kažnjeno zbog pružanja usluga nelegalnog boravka i smještaja migrantima, jer je to jedini način da se situacija dugoročno riješi.

“Za sva pravna i fizička lica koja pružaju usluge nelegalnog boravka i smještaja protivno naprijed navedenom predvidjeti rigorozne sankcije uz mogućnost izricanja mjera zabrane bavljenja određenom djelatnošću, odnosno pečaćenja objekata”, kaže se u zaključku Vlade Kantona Sarajevo iz januara ove godine.

S tim u vezi tražili smo informaciju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo koliko osoba je sankcionisano zbog nelegalnog iznajmljivanja stambenih objekata i s kojim problemima se inspekcija suočava. Kazali su nam da migranti ne mogu biti tretirani kao turisti i njihov boravak u našoj zemlji spada u statusnu kontrolu organa koji se bave sigurnosnim aspektima, Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima, te ostalih policijskih organa.

Također, naglašavaju da su informacije o zatečenom stanju proslijedili Ministarstvu sigurnosti BiH i Službi za poslove sa strancima na dalje nadležno postupanje s obzirom da su sve druge aktivnosti koje se odnose na migrante propisane postojećim procedurama tih institucija, odnosno koje provode sve postupke u vezi sa kretanjem migranata koji imaju ili nemaju prijavu boravka, uključujući i identifikacijske dokumente.

“Radi očiglednih dilema važno je pojasniti da je izdavanje vlastite nekretnine (stana, kuće i slično), u kojima stanodavac najčešće živi, u nadležnosti Porezne uprave FBiH i ta djelatnost prema važećim zakonskim i podzakonskim aktima i propisima ne spada u ugostiteljsku djelatnost za pružanje usluge smještaja, pa samim tim ni u nadležnost Inspektorata tržišno-turističke inspekcije KUIP KS”, navode iz ove kantonalne institucije.

Oni ističu da je KUIP Kantona Sarajevo u proteklom periodu dobijala žalbe građana koje su se odnosile na pitanje nelegalnog iznajmljivanja stambenih objekata migrantima, te da su u svim slučajevima u kojima su mogli vršili nadzor i poduzimali mjere iz svojih nadležnosti.

“U provedenim kontrolama inspektori tržišno-turističke inspekcije su radi utvrđenih nepravilnosti u radu, u kontekstu pružanja usluga smještaja za goste – migrante, izdali tri rješenja o zabrani rada i prekršajne naloge u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH u iznosu od 450 KM. Zbog nepostupanja po izdatim rješenjima o zabrani rada u jednom slučaju je izvršeno i privremeno pečaćenje soba u kojima se obavljala usluga smještaja”, tvrde iz KUIP Kantona Sarajevo.

Osim toga, ističu da, inspektori KUIP Kantona Sarajevo nemaju nadležnosti niti ovlaštenje za vršenje nadzora kod subjekata koji nisu registrovani za obavljanje određene vrste djelatnosti, izuzev u slučajevima kada postoje osnovane indicije za ilegalno obavljanje djelatnosti koji su zakonska nadležnost ovog organa, ali uz prethodno pribavljen sudski nalog što predstavlja zakonsku zapreku za provođenje radnji inspekcijskog nadzora, kao što je slučaj izdavanja smještaja u privatnim aranžmanima (stanovima i kućama).

“Napominjemo da su svi inspekcijski nadzori privatnih posjeda u kojima borave migranti izvršeni u saradnji sa policijskim službenicima MUP KS, nakon čega su migranti prevezeni u migrantski centar”, ističu iz kantonalne inspekcije, te dodaju da na gradskim relacijama u Kantonu Sarajevo nisu registrovali nelegalni prevoz migranata.

Očito je da je nadležnost različitih nivoa vlasti u BiH u smislu kontrole nelegalnog smještaja migranata podijeljena, što onemogućava efikasno kažnjavanje onih koji profitiraju u tom smislu. Migrantska kriza sigurno neće uskoro završiti, te građani ne mogu ubrzo očekivati rješavanje ovog problema piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79