Policajac MUP-a RS Zoran Petrović priveden zbog zloupotrebe djeteta starijeg od petnaest godina

Zoran Petrović, policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova RS i donedavni član Nezavisne komisije pri Parlamentu BiH čiji je zadatak praćenje uslova boravka osuđenika u zatvorima, nepun mjesec nakon što je postao član Komisije, uhapšen je i sam bi mogao postati osuđenik, saznaje Raport.

Prema saznanjima Raporta Petrović je uhapšen krajem jula i to zbog spolne zloupotrebe djeteta starijeg od petnaest godina i trebalo bi da je suspendiran na poslovima u MUP-u RS.
Podnio ostavku, Komisiji razlozi nepoznati

U međuvremenu „prljavi policajac“ Petrović podnio je ostavku na članstvo u Komisiji u Parlamentu BiH, a predsjednik te komisije Zlatko Brkić, na naš upit da li su Komisiji poznati razlozi Petrovićeve ostavke, odgovorio je

“Neovisno povjerenstvo ne raspolaže informacijama o razlozima podnošenja ostavke Zorana Petrovića na članstvo u Neovisnom povjerenstvu.Također, obavještavamo Vas da sukladno članku 52. stavak (2) Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera – službeni pročišćeni tekst („Službeni glasnik BiH” broj: 22/16) članove Neovisnog povjerenstva imenuje i razrješava Parlamentarna skupština BiH”, naveo je za Raport predsjednik Komisije Zlatko Brkić.

Petrović je na poziciji člana ove komisije bio od 30. juna ove godine kada je objavom u Službenom listu BiH na snagu stupila odluka Parlamentarne skupštine BiH o njegovom imenovanju.

Nije poznato je li Petrović uspio u nepunih mjesec dana koliko je bio član Komisije obići ijedan zatvor u BiH i provjeravati uvjete u kojima borave osuđenici, što inače radi Komisija u koju je bio izabran, ali postoji mogućnost da bi se u zatvorske uvjete mogao uvjeriti i sam kao osuđenik ukoliko u njegovom slučaju dođe do sudskog epiloga.

Na dnevnom redu sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, održane u utorak, koja je inače zatvorena za javnost, jedna od tačaka bila je i ostavka Zorana Petrovića, ali nije poznato da li je u vezi s tim bilo i rasprave i nekih zaključaka.

Za sada je teško doći do zvanične potvrde informacija o hapšenju Petrovića ikrivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret kao i o njegovom statusu.
MUP RS najavio suspenziju Petrovića, doduše pod inicijalima

Upit o tome uputili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS od kojih već nekoliko dana čekamo odgovor, a isti upit uputili smo jučer i Centru javne bezbjednosti Banja Luka.

U međuvremenu, Raport je u arhivi iz jula, na internetskoj stranici MUP-a RS pronašao vijest o hapšenju dvije osobe, od kojih se za jednu navodi da su joj inicijali Z.P. i da je policajac, što potvrđuje informacije do kojih smo došli.

Premda se u MUP-u RS ne žure s odgovorima na naša pitanja, vjerovatno zbog punog imena i prezimena svog službenika, u vijesti objavljenoj nakon Petrovićevog hapšenja, doduše s inicijalima, 27. jula su između ostalog najavili njegovu suspenziju.

„Imajući u vidu da je Z.P. policijski službenik, isti će biti suspendovan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i protiv njega će biti pokrenut unutrašnji postupak. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ostaje privrženo i dosljedno u otkrivanju svih kriminalnih radnji, pa i u svojim redovima“- stoji u objavi MUP-a RS iz jula.

Inače članove Komisije u kojoj je bio Petrović, na osnovu javnog konkursa biraju oba doma Parlamentarne skupštine BiH , a proceduru izbora vrši posebna, privremena zajednička komisija koja se formira s tom namjerom. No, s obzirom da je konkursna procedura za te pozicije provedena u maju ove godine postoji mogućnost da Petrovića zamijeni neko od kandidata rangiranih na listi na kojoj je on zauzimao 5. poziciju.

Komisija čiji je Petrović bio član ima vjerovatno najduži naziv od svih komisija ili bilo kojeg drugog tijela i institucije u našoj zemlji. Tako puni naziv ove komisije glasi:

Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79