Policajcima Ivi Tadiću i Ibrahimu Husejnoviću ukupno 10 godina zatvora zbog smrti Zijada Klapića

Policajcima Ivi Tadiću i Ibrahimu Husejnoviću ukupno 10 godina zatvora zbog smrti Zijada Klapića


Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH objavilo je presudu kojom je optužene Ivo Tadić i Ibrahim Husejnović proglasio krivim da su kao službene osobe PU Živinice dana, 29.7.2013. godine po prijavi u vezi narušavanja javnog reda i mira od strane Zijada Klapića, prema imenovanom izvršili krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe člana 172. KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda kvalifikovana smrću čl. 172 st. 5. u vezi st. 3 KZ FBiH, te osudilo Ivu Tadića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri (4) godine i deset (10) mjeseci, a optuženog Ibrahima Husejnovića na jedinstvenu kaznu zatvora od pet (5) godina i četiri (4) mjeseca.

Optuženima je izrečena sigurnosna mjera zabrana obavljanja dužnosti poziva policajca u trajanju od 4 godine u bilo kojoj agenciji za provođenje zakona u BiH.

Sve se desilo 2013. godine ispred Nove džamije u Priluku, a kada je zbog prekomjerne upotrebe sile smrtno stradao Zijad Klapić iz Priluka kod Živinica.

Klapić je uznemiravao vjernike nakon sabah namaza, za vrijeme ramazana, a zbog uznemiravanja mu je imam zovnuo policiju.

Tada su na lice mjesta došli policijski službenici Ivo Tadić i Ibrahim Husejnović koji su tražili od Klapića, koji je imao određenih psihičkih problema, da krene sa njima, ali je on to odbio.

Nakon toga je uslijedila svađa, a onda i fizički obračun u kojem je Klapić zadobio više tjelesnih povreda, među kojima i jednu u predjelu glave koja je, kasnije će se ispostaviti, bila kobna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija