Foto: Boris Pejović
Policija hapsi najnasiliniju krim-organizacija u Crnoj Gori: “Uhapšeno 19 osoba”

Policija hapsi najnasiliniju krim-organizacija u Crnoj Gori: “Uhapšeno 19 osoba”


Europol se oglasio povodom velike operativne akcije provedene na području Crne Gore u kojoj su uhapšeni članovi jednog od deset klanova, koliko ih je aktivno prema zvaničnim izvještajima.

Crnogorske vlasti su ove sedmice uhapsile devet meta visoke vrijednosti koji su na ključnim pozicijama u organizacijama za krijumčarenje droge Zapadnog Balkana. Ukupno je na meti ove akcije bilo 19 osoba. Četiri su optužene u zatvoru, a petoro je još u bjekstvu.

Ova akcija je rezultat nacionalnih istraga, saradnje i razmjene informacija putem Europola između australijske federalne policije i policije Novog Južnog Velsa, Odjeljenja specijalne policije Crne Gore (Specijalno policijsko odjeljenje) i Uprave za borbu protiv droga Sjedinjenih Država (DEA).

Istraga je pokrenuta nakon što je policija presrela 1,8 tona pošiljki kokaina iz Evrope u Australiju između 2020. i 2021. godine.

Ciljane osobe bile su usko povezane sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim u okviru veće mreže trgovine drogom raširenom širom regiona Balkana i šire.

Neki od osumnjičenih navodno pripadaju jednom od najozloglašenijih i najnasilnijih crnogorskih klanova, dok su drugi osumnjičeni da su vodili svoje nezavisne kriminalne grupe.

Jedan od osumnjičenih, vođa ove kriminalne grupe, navodno je odgovoran za više ubistava počinjenih tokom sukoba bandi.

Devet osumnjičenih su već poznati organima za provođenje zakona, jer su se pojavljivali u brojnim ranijim istragama o trgovini drogom. Istražitelji su utvrdili da su mreže u kojima su imale vodeću ulogu razvile veliku logističku mrežu kako bi olakšale trgovinu drogom iz EU u Australiju. Bili su u mogućnosti snabdjeti kokain iz zemalja izvora i transportovati ga za konačnu distribuciju na europskim i australskim krajnjim tržištima.

Posljednjih godina kriminalne mreže zapadnog Balkana sve više ciljaju na australsko tržište droge, budući da je ilegalni prihod od trgovine kokainom tamo znatno veći nego na europskim tržištima. Ruta snabdijevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa pretovarom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama izvora, na australijskom crnom tržištu mogao bi dostići više od 100.000 eura.

Inače, prema zvaničnom dokumentu pod nazivom Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA) koji je izrađen 2022. godine, u Crnoj Gori je registrovano deset klanova.

U ovoj posljednjoj akciji, uhapšeni su članovi i vođe klana iz Tuzi: Viktor Drešaj, kao i Vaso Ulić i Vukan Čoković te Vuk Vulević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija