Policija Sarajeva osuđuje inicijativu Arijane Memić: Kritike robovlasničke, dok Evropu spominjemo punim ustima

Predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo (KS), Viktor Ćatić, oštro je reagirao na inicijativu zastupnice u Skupštini KS, Arijane Memić, koja je predložila zabranu posjeta ugostiteljskim objektima policijskim službenicima tokom radnog vremena.

U svom obraćanju, Ćatić je istakao da se obraća kao čovjek te da ne može razumjeti realne razloge za podnošenje ovakve inicijative.

“Ovim putem Vas moram informisati da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevoshodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena. To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava. Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički”, izjavio je Ćatić.

Osvrćući se na korištenje pauze, Ćatić je spomenuo slučajeve kada su policijski službenici udaljeni od svojih matičnih organizacijskih jedinica.

“Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom. Policijski službenici će u toku radnog vremena i dalje, koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način”, naglasio je Ćatić.

Kaže i da se niko neće uplitati u rad policijskih službenika i u način korištenja pauze.

“Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i Vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo”, kaže Ćatić.

On izražava očekivanje da zastupnici budu aktivni u borbi za bolje sutra svih građana te da predlažu zakone koji će unaprijediti sigurnosnu situaciju u kantonu.

“Toplo Vam preporučujem da se upoznate sa osnovnim policijskim propisima kojima je regulisan rad policijskog organa i policijskih službenika u istom, prije nego što se ubuduće počnete pozivati na iste. Ono na što se Vi pozivate, većim dijelom Zakon ne poznaje”, kaže Ćatić.

Dodao je da je kritike upućene politici zbog birokratskih procedura koje otežavaju rad policije.

“Iako su politički predstavnici ranije podržavali kupovinu helikoptera koji će koštati građane skoro 60 miliona KM, nadam se konkretnim prijedlozima za rješavanje stvarnih problema, poput nedostatka kadrova u MUP-u KS”, istaknuo je Ćatić.

Ćatić je zaključio obraćanje izražavajući nadu da će zastupnici početi se baviti stvarnim problemima sigurnosti te podržati zakoniti rad policijskih službenika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79