Policija suzbija kriminal svojih: “Gori od kriminalaca su samo korumpirani policajci”

Policija suzbija kriminal svojih: “Gori od kriminalaca su samo korumpirani policajci”


U akciji Drum je lišeno slobode je pet sarajevskih policajaca koji se terete za izdavanje dozvola za transport tereta u zamjenu za novac

Federalna uprava policije je pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva provela akciju Drum, u kojoj je uhapšeno pet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Sumnja se u izvršenje krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Izvršeni su pretresi na pet lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima je i Policijska stanica Hadžići.
Gori od kriminalaca

– Slobode je lišeno pet osoba M. K. (1971), A. F. (1971), J. K. (1991), M. H. (1974) i Š. A. (1975). Terete se da su u posljednju godinu posredno ili neposredno zahtijevali, zaprimili i prihvatili novčanu nagradu, drugu korist i obećanje nagrade za sebe ili drugog, koristeći službeni položaj, posredovali da službena osoba u Federaciji izvrši ili ne izvrši službenu radnju, te su kao službene osobe u Federaciji iskorištavale službeni položaj i ovlaštenje, prekoračivši granice službene ovlasti i ne obavivši službene dužnosti, čime su sebi ili drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist u zasad neutvrđenom iznosu, saopćeno je iz FUP-a.

Uhapšeni policajci su sebi ili drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist u zasad neutvrđenom iznosu

Kako saznaje portal Crna hronika, policajci koji su uhapšeni su Azem Falan, Jasmin Kučević, Mehmed Keško, Halid Mujkić i Amer Šačić. Nezvanično, ova akcija uslijedila je nakon višemjesečnog praćenja telefonskih komunikacija pripadnika MUP-a KS-a koji su pogodovali privrednicima i kršeći zakonske odredbe izdavali im dozvole za transport teretnih motornih vozila za prometovanje iznad dozvoljene nosivosti i tako zarađivali ogromna novčana sredstva.

Na učestalo hapšenje policajaca u Bosni i Hercegovini, Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS-a, za Oslobođenje jasno kaže: “Gori od kriminalaca su samo korumpirani policajci.”

Nema opravdanja za policajca koji je sklon kriminalu. Neki ne zaslužuju ni značku ni uniformu ni ovlaštenje, kaže Pećanac

– Nisam od onih koji će reći da je neko kriv dok se to ne dokaže, ali sumnje postoje čim su, u ovom slučaju, primijenjene posebne istražne radnje, a koje, između ostalog, znače prisluškivanje i praćenje. S ovim nije završeno, treba ustanoviti kome su to omogućavali, kaže Pećanac, smatrajući da ljudi u uniformi sa ovlaštenjima imaju puno veću odgovornost od ostalih.

– Većina policajaca je poštena i hoće da radi svoj posao, a ovakve situacije štete njihovom ugledu. Vrlo je teško steći povjerenje, a ono se veoma lako izgubi. Zadatak policije je da suzbija kriminal, kako tamo gdje je zadužena, tako i u svojim redovima, jasan je Pećanac.
Decenijska pojava

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, ranije je za Oslobođenje i O kanal istakao da u policiji radi mnogo ljudi, a da među ljudima, pa tako i među policajcima, ima svašta.

– Oni rizikuju zbog još jedne mjesečne plate. A mjesečna plata policajca u našim uslovima nije mala, naveo je Mioković.

Dodao je da je uzimanje mita decenijska pojava na ovim prostorima, te da je tu, takozvanu sitnu korupciju, možda i nemoguće iskorijeniti. Često se kao uzrok korupcije u policijskim redovima pominju relativno niske plaće.

– Nekome ko je sklon da uradi takvo nešto visina njegove plate nikada nije dovoljna, rekao je za Oslobođenje


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija