Policija u BiH oduzela 920 vozila i zatraženo hapšenje više od 5.000 bahatih vozača

Svjedoci smo čestih saobraćajnih nesreća koje uzrokuju materijalnu štetu, ali, nažalost, što je mnogo važnije, i gubitak ljudskih života. Bahati vozači iznova prave saobraćajne prekršaje i čini se da im se ne može stati ukraj.

Zakoni nisu izričito propisali oduzimanje vozila kao sredstva izvšenja prekršaja, pa uprave policije u pojedinim kantonima ne prepoznaju mogućnost sankcionisanja neodgovornih vozača na ovaj način.

Uprkos tome, postoje i druga tumačenja Zakona o prekršajima FBIH, kojim je propisano oduzimanje predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje prekršaja, a to je, u ovom slučaju vozilo.

Oduzimanje predmeta koji nisu u vlasništvu

Recimo, u MUP-a Posavskog kantona kažu da navedeni zakon govori o oduzimanju predmeta, ali ne eksplicitno o oduzimanju vozila. Ističu da nije precizirano pod kojim uvjetima se može oduzeti vozilo, koji su to prekršaji ili koliko ih treba neko učiniti da bi se oduzelo vozilo. Samim time, na području ovog kantona nije bilo takvih sankcija. I dok u jednom broju kantona zakon tumače na isti način, u drugima poduzimaju konkretne mjere piše Fokus

Zakon o prekršajima FBiH (“Službene novine F BiH”, broj: 63/14) propisao je oduzimanje predmeta koji su upotrebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje prekršaja ili koji su nastali izvršenjem prekršaja, ako je to neophodno radi zaštite interesa opće sigurnosti, čuvanja života i zdravlja ljudi, sigumosti robnog prometa ili razloga javnog morala, kao i u drugim slučajevima. Predmeti se mogu oduzeti i kada nisu vlasništvo okrivljenog pod određenim uvjetima definisanih zakonom.

S druge strane, u proceduri je donošenje izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja kojima će biti tačno propisani načini oduzimanja motornog vozila i postupanje sa njima.

Iz MUP-a SBK navode da provode planske aktivnosti preventivnog ali i represivnog karaktera s ciljem očuvanja stabilne sigurnosne situacije u saobraćaju. Jedna od njih je privremeno oduzimanje motornih vozila za sve povratnike u činjenu prekršaja.

-U toku 2022. i 2023. godine na području MUP SBK privremeno je oduzeto 234 vozila – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje koje je kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova postavio federalni zastupnik Ivica Šarić.
Ne postoje propisi

Ovaj kanton vjerovatno je rekorder po broju oduzetih vozila u posljednje dvije-tri godine. Ipak, ni na području djelovanja MUP-sa ZDK neodgovorni vozači ne mogu mirno spavati.

-Primjenjujući Zakon o prekršajima (iz 2014. godine) Uprava policije MUP-a ZDK je od njegovog stupanja na snagu privremeno oduzela 920 motornih vozila, te putem odgovarajućih zahtjeva od nadležnog suda zatražila donošenje konačne odluke o oduzimanju istih. Istovremeno, Uprava policije je prema nadležnim sudovima uputila 5.531 zahtjev za lišenja slobode zbog neplaćanja novčanih kazni – navode iz ovog ministarstva.

U toku 2023. godine Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu Uprava policije MUP-a KS podnijela je 82 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Njima je predloženo izricanje zaštitne mjere oduzimanja motornih vozila koja su korištena prilikom izvršenja prekršaja propisanih Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja. Rješavajući po ovim zahtjevima, Sud je donio 14 prvostepenih rješenja o trajnom oduzimanju vozila.

U isto vrijeme, rješenja o lišavanju slobode koja je donijelo Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu po zahtjevima Uprave policije MUP-a KS nisu izvršavana. Razlog – ne postoji propis kojim je to regulisano.

I na kraju podaci za tekuću godinu iz posljednjeg kantona u kojem je policija poduzimala ove drastične, ali neophodne mjere. Uprava policije MUP TK-a je u toku 2024. godine od višestrukih povratnika privremeno oduzela 11 motornih vozila. Radi se o devet vozila i dva motocikla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79