Političari u FBiH se prvo odrekli paušala, pa zatražili njihovo retroaktivno isplaćivanje

Zastupnici u Parlamentu FBiH koji istovremeno obavljaju i dužnosti ministara, zatražili su retroaktivno isplaćivanje paušala od 2018. godine pa sve do 2020. godine, iako su se prvobitno ovih naknada odrekli.

Ukupno 10 ministara koji se ujedno od početka rada Vlade FBiH nalaze i na zastupničkim funkcijama, zatražili su isplatu paušala za tri godine, odnosno za period od 2018. do 2020. godine.

Na ovoj listi, nalazi se Marinko Čavara koji je za tri godine tražio isplatu 16.260 KM, Petar Galić (15.606 KM), Miralem Galijašević (2.598 KM), Marijan Klaić (1.344 KM), Mijo Krešić (6.381 KM), Melika Mahmutbegović (16.392 KM), Josip Martić (16.326 KM), Jelka Miličević (16.392 KM), Goran Opsenica (16.395 KM) te Husein Topčagić koji je na osnovu paušala zatražio isplatu 4.884 KM.

Ukupno, Parlament FBiH bi na osnovu paušala trebao zastupnicima isplatiti 123.391 KM.

Na dnevnom redu današnje sjednice, trebao se naći i prijedlog potpredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mire Grgić (SDP BiH) koji je obuhvatao izmjene Zakona o plaćama i naknadama u FBiH.

Izmjene Zakona bi prema riječima Grgić trebale upravo spriječiti izabrane dužnosnike koji u isto vrijeme obavljaju neku od izvršnih funkcija da imaju pravo na paušal. U izjavi za Klix.ba Grgić je ukazala na dosadašnje nedostatke zakona, te je objasnila na šta se konkretno njena izmjena trebala odnositi.

“U članu 8 stoji da ako neko prima platu na jednom nivou zakonodavne vlasti da može samo primati na tom nivou, a ne na više. Moja izmjena se sastoji u tome da se i na izvršnoj vlasti ne može primati paušal. Izborni zakon je jednim dodatnim članom problematizirao to rekavši da mogu primati paušal do formiranja vlade, međutim zakonodavac nije predviđao da će se to formiranje vlade odužiti na gotovo tri godine”, rekla je Grgić.

Dio prijedloga izmjene Zakona
Dio prijedloga izmjene Zakona

Ističe da je ona kao članica Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nekoliko puta odbijala zahtjeve zastupnika i ministara za isplatom paušala.

“Sada imamo sedam ministara iz Vlade FBiH koji su istovremeno i zastupnici na raznim nivoima vlasti. Kao Administrativna komisija Zastupničkog doma FBiH mi smo odbijali njihove zahtjeve za isplatom paušala. Međutim, oni su se pozvali na Zakon o plaćama i naknadama FBiH u kojem se ne navodi da oni ne mogu imati platu u ministarstvu i paušal kao zastupnici. Tri stoljeća je zakonodavna, izvršna i sudska vlast u demokratiji podijeljena, ali kod nas očigledno nije”, navela je ona.

Traže paušale za godine kada nisu ni postojali u budžetu

Ističe kako u budžetima prethodnih godina paušali nisu bili ni predviđeni, dok su za 2021. godinu oni uvršteni u budžet.

“U prethodnim godinama nisu predviđeni tako da je suma na ime zaostalih paušala sada 123.000 KM uz paušale za 2021. godinu. Neki su se političari odrekli, a ja sam predložila da se svi odreknu zaostalih paušala međutim ne vjerujem da će to uraditi”, pojašnjava Grgić.

Međutim, Grgić je na kraju razgovora pojasnila i zašto je na današnjoj sjednici povukla prijedlog koji bi trebao zabraniti ovakvu pojavu u Parlamentu FBiH.

“Ja sam povukla zakon jer sam na dva radna tijela doživjela neugodnosti. Na Odboru za ekonomsku i finansijsku politiku član odbora je galamio i vikao na mene i krenuo je prema meni, a drugi je problematizirao moje mentalno zdravlje zbog predlaganja izmjena ovog zakona”, rekla je na kraju razgovora Mira Grgić piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79