Političarka Branka Cvijetić od države dobila stan uz naknadu od 85 KM

Nedavna odluka Vlade BPK Goražde da na privremeno korištenje, pod zakup, dodjeli stan Branki Cvijetić, delegatkinji u Domu naroda Parlamenta FBiH i zamjenici predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde, uz mjesečnu zakupninu od 85,93 KM (do rješavanja stambenog pitanja vlastitim sredstvima) izazvala je oštre reakcije.

Osim osuda u javnosti u Goraždu ova tema je pokrenula i pravi “stranački rat”, koji ne jenjava na društvenim mrežama. Tenzije su produbljene nakon što je članica SDP-a Aldijana Smailhodžić zbog Facebook statusa prijavljena policiji za “izazivanje nacionalne i vjerske mržnje”.

Od sinoć saburam, al čehra mi takva da ljutnja na nepravdu ne prolazi. Kad se formirala ova nova vlada bila sam skeptična, drugi su govorili da sačekam tek su počeli, ali su se moje sumnje ispostavile kao tačne. Pisala sam ja i ranije o osobi sa Sokoca koja u herojskom Goraždu dobi 671 glas, ode u Dom naroda po preko 5.000 KM i to bez izgovorene riječi. Znala sam da smo svakakvi, ali da će ta ista osoba u istom herojskom Goraždu dobiti i stan na korištenje, e to stvarno nisam. Ako je istina da je dotična Branka Cvijetić i to na dan usvajanja Rezolucije o genocidu dobila stan pored toliko drugih kojima je potrebniji SRAMITE SE, jer i mene je sram ko nas predstavlja. O borcima, šehidskim porodicama, invalidima, soc.ugroženim, mladima, obrazovanima navodno brinete samo kroz spomen pred izbore. Ja se iskreno nadam da će ovaj narod bojkotovati i neće više nikada podržati male privatne stranke koje su kupile na prevaru svoje glasove i dovele i dale sva prava Cvijetićima, suprugama, rođacima, nepismenim itd…Jadno i sramno”, napisala je Smailhodžić.

Goraždanski SDP kritikujući odluku kantonalne vlade podsjetio je da finansijska primanja delegatkinje u Domu naroda PFBiH nadmašuju tri prosječne plaće u Federaciji BiH te da je odluka izazvala sumnju u zakonitost i pravednost procesa dodjele stana i narušila povjerenje građana u institucije.

Stali su u zaštitu Smailhodžić tvrdeći da je Senad Hubjer, predsjednik kluba poslanika stranke Novi Početak u kantonalnom parlamentu “zloupotrijebio svoje ovlasti podnoseći lažnu i izmišljenu prijavu u cilju zastrašivanja i ušutkivanja”, te od nadležnih institucija zatražili da istraže cijeli slučaj i poduzmu odgovarajuće mjere .

Hubjer, inače predsjednik Kluba poslanika Novog početka reagujući na press konferenciju SDP-a poručio da je “držanje moralnih pridika nemoralno i bezobrazno”.

“Održati press jedne stranke na kojem ćeš davati moralne pridike drugima, a u isto vrijeme živjeti u “općinskom” stanu sa svojim roditeljima koji su državni službenici i zaposlenici gradske uprave sa primanjima daleko iznad socijalno ugroženih porodica, sjediti na istom tom presu sa čovjekom čiji su brat i njegova supruga dugogodišnji zaposlenici gradske uprave i koji također već godinama žive u istom takvom općinskom stanu sa primanjima daleko iznad socijalno ugroženih je veoma nemoralno i bezobrazno! Također je veoma nemoralno i bezobrazno sjediti na istom tom presu ii predstavljati se kao oličenje morala i poštenja, a kriti visinu svojih stvarnih mjesečnih primanja kako bi članovi porodice ostvarili pravo na školsku stipendiju ! Prijaviti samo “budžetske” mjesečne plate za suprugu i sebe ,a ne prijaviti vijećnički paušal i mjesečnu naknadu za obnašanje dužnosti predsjednika MZ u ukupnom godišnjem iznosu od oko 14.000 KM je nezakonito, nemoralno i krajnje bezobrazno! Uskoro spisak svih korisnika stanova koji su u vlasništvu Grada Goražda kao i još mnogo šta drugo …”, najavio je Hubjer.

Branka Cvijetić je u međuvremenu uputila zahtjev da se odluka Vlade od 23. maja ove godine o dodjeli stana stavi van snage uz obrazloženje da nije bila upoznata da se stanovi u vlasništvu općine i kantona dodjeljuju isključivo socijalno ugroženim kategorijama kao i šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79