Politička karijera Damira Nikšića: Vrijeđanja, dobacivanja, psovke, fizički obračuni…

Damir Nikšić, konceptualni umjetnik i sada kao zastupnik u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine, nastavlja ostavljati traga u javnosti svojim provokativnim ponašanjem i izjavama.

Njegova politička karijera započela je u SDP-u, ali nakon niza kontroverznih događaja, izbačen je iz stranke i odlučio djelovati kao samostalni zastupnik. Tokom svog mandata, Nikšić nije mirovao, često ulazeći u sukobe i konflikte s drugim zastupnicima.

Jedan od prvih incidenata koji je obilježio njegovu političku karijeru dogodio se početkom februara 2019. godine. Tada je, kao SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nasilno upao na sjednicu Glavnog odbora stranke, gdje je prisutne nazvao izdajicama, a potom je istjeran iz prostorija SDP-a uz psovke.

Nakon što je izbačen iz stranke, Nikšić je nastavio s kontroverznim postupcima. Na zasjedanju Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, nazvao je vanjskog člana Komisije, Ismeta Hadžića-Muteveliju, bošnjačkim fašistom. To je izazvalo oštru reakciju javnosti i osudu kolega zastupnika.

Sukobi s drugim zastupnicima nisu bili rijetkost. Na sastanku vladajuće većine u oktobru 2019. godine, došlo je do prijetnji, psovki i, navodno, čak fizičkog sukoba između Nikšića i drugih zastupnika Damira Mašića i Igora Stojanovića.

Njegove izjave nisu ostavljale ravnodušnom ni opoziciju. Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u prosincu 2019. godine, Nikšić je glasno nazvao zastupnike iz opozicijske stranke SDA “izdajnicima”.

Njegovi kontroverzni prijedlozi nisu izostali ni tokom pandemije koronavirusa. U aprilu 2020. godine, na online sjednici Skupštine, iznio je niz ideja za spas ekonomije, uključujući prijedlog da se mladi koji su zdravi, preboljeli ili imuni šalju na nešto što je “bukvalno slično kibucima”. Dodatno, predložio je i “rodnu ravnopravnost” kako bi se “ispoštovao etničku zastupljenost naroda po popisu iz 1991. godine” i potaknula reprodukcija iz mješovitih brakova.

Njegovi prijedlozi za smanjenje financiranja političkih stranaka i parlamentarnih grupa izazvali su kontroverze. Tvrdio je da bi smanjenje iznosa za opoziciju moglo rezultirati iseljavanjem građana opozicije iz grada i zemlje.

Njegova izjava povodom godišnjice masakra na Markalama 2021. godine dodatno je podigla tenzije u javnosti. Nikšić je postavio pitanje o simbolici Markala kao mogućem “ratnom profiterstvu” i pozvao na istragu nezavisnog novinarstva o tom fenomenu.

– Postoje i oni koji tvrde da bi Markale isto tako mogle biti i simbol ratnog profiterstva. Neki od njih idu tako daleko da tvrde da se na sarajevskim pijacama generalno, pa i na Markalama, između ostalog radilo i o organizovanoj pljački civila / građana Sarajeva tokom rata – naveo je tada u svojoj objavi te pozvao da barem nezavisno novinarstvo istraži fenomen ratnog profiterstva za vrijeme opsade.

Reagovao je tako 27. jula 2022. godine Nikšić, tada već član Naše stranke, putem svog Twitter naloga na neprimjereno komentarisanje u Skupštini zastupnika Dževada Poturaka o odijevanju ministrice Aleksandre Nikolić.

Njegove izjave na društvenim mrežama također su izazivale kontroverze. Nedavno je reagirao na komentar jednog zastupnika o odijevanju ministrice Aleksandre Nikolić, postavši pitanje zašto je taj komentar bio seksistički i pritom koristeći slikovit rječnik.

Zapitao se zašto je komentar zastupnika Dževada Poturka bio seksistički.

Šestog jula ove godine na sjednici Zastupničkog doma FBiH uslijedilo je još jedno dobacivanje Nikšića, ovog puta zastupniku Mahiru Mešaliću.

Kako su zastupnici u sali mogli čuti, Nikšić je Mešaliću tom prilikom uzviknuo: “Ne s*ri i ti više”.

I sinoć je na sjednici ovog doma Nikšić ponovo imao zanimljivu konstataciju. Naime, za njega je borba za građansku BiH i spominjanje UZP-a “antiustavna politika”.

S obzirom na niz incidenata, kontroverznih izjava i sukoba, Damir Nikšić i dalje je aktuelna tema medija u Bosni i Hercegovini. Njegovo ponašanje nastavlja dijeliti mišljenja javnosti, a politička scena i dalje ostaje pod utjecajem njegovih provokacija i izjava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79