Ponesite svoju olovku, nosite masku i držite distancu

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poziva građane Kantona Sarajevo da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere na svim biralištima tokom današnjih lokalnih izbora.

Infektolog iz Opće bolnice Ednan Drljević savjetuje sve glasače širom BiH da dok čekaju da uđu u zajedničku prostoriju za glasanje, drže razmak od najmanje dva metra, jer na taj način smanjuju mogućnost zaraze, piše Avaz.

– U prostoriji kao što je školska učionica ili veća sala na 4-5 kvadrata treba da bude jedna osoba, što znači da u jednom momentu unutra može da bude od šest do sedam osoba. Također, obavezno je nošenje maske te je moja preporuka da se vrši obavezna dezinfekcija ruku – kaže Drljević.

On dodaje da na ulazu u biralište stoji jedna osoba i provjerava prije ulaska u prostoriju ima li svako svoju olovku, jer jednu olovku ne smije koristiti više osoba, te ako je nemaju da im se daju dezinficirane. Također je naveo da svi što manje stvari dodiruju prilikom glasanja te da prilikom izlaska iz prostorije ponovo obavezno dezinficiraju ruke.

– Važno je napomenuti da oni koji idu glasati svojim automobilom obavezno nose masku i da bude što manje osoba u vozilu. Preporuka je da to budu uglavnom osobe iz domaćinstva, nikako neko drugi. Ako dolazite javnim prijevozom, obavezna je distanca, maska i dezinfekcija ruku – naveo je Drljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79