Poništiti sve odluke Šmita, ili se Srbi povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je načine za relaksaciju političkih prilika u BiH.

Kao prvo, Dodik traži da „kolonijalna uprava“ u roku od sedam dana poništi sve nametnute odluke Kristijana Šmita.

Ako se to ne desi, od srpskih prestavnika traži se da sazovu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ona proglasi ništavnim odluke „lažnog Šmita“.

– Treba da zabranimo organima BiH da primjenjuju te odluke. Da sajt OHR proglasimo nezakonitim mjestom za objavu dokumenata. Da Službenom glasniku BiH zabranimo objavu akat međunarodnih organizacija. Da se odmah na toj istoj sjednici donese Izborni zakon BiH koji bi se primjenjivao odmah i koji bi CIK sveo na ono što treba da bude. Da Parlamentarna skupština BiH aktom potvrdi da je ona jedino mjesto koje može da donosi zakone za nivo BiH, te da se odmah utvrdi brzi put BiH ka EU. Da se na toj sjednici donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH i politički sitem predviđen Ustavom – predložio je Dodik.

Dalje, predlaže da Kristijan Šmit, te ambasadori SAD, Velike Britanije i Njemačke budu proglašeni nepoželjnim u BiH.

– Ako se to ne desi, a vjerujem da bar nešto hoće, predlažem da Srpska odmah obustavi i da se ne vraća u sistem odlučivanja u BiH. Naši ljudi treba da ostanu tamo, da ne uvedu nekog drugog, ali da ni o čemu ne odlučuju. Predlažem da u tom slučaju sa partijama partnerima na nivou BiH odmah raskinemo bilo kakvo partnerstvo. Da ponudimo drugim strukturama u Bošnjaka, SDA, da napravimo dogovor, ako hoće – rekao je Dodik.

On je dodao da će Srpska donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, ali i ustavno uređenje sa dva entiteta.

– Predlažem da Srpska odmah nastavi sa provođenjem svih oduka NSRS vezanim za status Republike, da se povuče iz sporazuma o vojsci, PDV, VSTS… da aktivira Zakon o agenciji za lijekove. Da odmah danas donese Nacrt izbornog zakona RS kako bi se u skorije vrijeme definitivno potvrdio – kaže Dodik.

Ako se ništa od ovog ne dogodi, predložiće da se na Vaskršnjem saboru Srpske i Srbije donese deklaracija kojom će se reći da su Bošnjaci prekršili Dejton, da Srbija više ne stoji iza toga i da je spremna na međunarodnim instancama da brani RS.

– Još jedno, da NSRS obaveže Vladu da napravi program mjera za modernizaciju i opremanje policije Srpske – predložio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79