Popunjen Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH

Centralna izborna komisija saopćila je da je dodijelila šest mandata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH koji nisu izabrani u prvom krugu kroz kantonalne skupštine.

“Uvidom u utvrđene rezultate posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je izabrano 70 delegata. Nedostaje 10 delegata i to jedan iz reda Bošnjaka, 3 iz reda Srba i 6 iz reda Ostalih”, saopćeno je iz CIK-a.

Prema odredbama člana 10.16. Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili grupu ostalih u svim kantonima.

S tim u vezi CIK je na današnjoj sjednici donio odluku o raspodjeli mandata delegatima iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i reda Ostalih u Dom naroda FBiH.

Mandati su dodijeljeni Aidi Obući (SDA) iz reda bošnjačkog naroda, Zori Dujmović (HDZ) i Branki Cvijetić (Novi početak) iz reda srpskog naroda te Kenanu Magodi (SDP), Albinu Zuhriću (DF) i Viboru Handžiću (NS) iz reda Ostalih.

Preostala četiri (4) mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jednog iz reda srpskog naroda i tri (3) iz reda Ostalih, CIK će popuniti u skladu sa Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a nakon pravosnažnosti danas usvojenih odluka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79