Porast broja prijava porodičnog nasilja: Sigurne kuće popunjene

Porast broja prijava porodičnog nasilja: Sigurne kuće popunjene


U posljednjem izvještaju tužilaštva u Hercegovini, zabilježen je značajan porast broja prijava za nasilje u porodici. Podaci pokazuju da se broj prijava za porodično nasilje od 2021. godine utrostručio u Kantonu Zapadnohercegovačkog, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježen porast od 20 posto.

Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu evidentiralo je 32 prijave za nasilje u porodici tokom ove godine, u poređenju s 12 prijava iz prethodne godine i 13 godinu ranije. Glavni tužilac Zdenko Kovač upozorio je na zabrinjavajući trend, ističući da će se predmeti nasilja u porodici tretirati s prioritetom.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježeno je 95 prijava za 2023. godinu, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos povećanju prijava, sigurne kuće suočavaju se s popunjenim kapacitetima.

Sigurna kuća “Majka Krispina” u Međugorju obavijestila je o kontinuiranom popunjenju kapaciteta, pružajući potporu žrtvama iz različitih dijelova zemlje i inozemstva. Voditeljica Kristina Pehar istaknula je porast najtežih oblika nasilja i ukazala na izazove s kojima se žrtve suočavaju u prijavljivanju nasilja.

Odvjetnica Nada Dalipagić ukazala je na potrebu poboljšanja podrške žrtvama, posebice u njihovom zapošljavanju i osamostaljivanju. Dalipagić također ističe problem online nasilja, pozivajući na jasniju zakonsku regulativu.

Uprkos izazovima, žrtve se potiču da prijavljuju nasilje policiji i centrima za socijalni rad. Organizacije za zaštitu žrtava apeliraju na poboljšanje sistema podrške kako bi se žrtvama osigurala adekvatna zaštita i podrška tokom procesa prijavljivanja nasilja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija