Poraz za društvo: Hitna pomoć u Kaknju jedva došla do udesa, kako napraviti ”hitni koridor”?! (FOTO)

Vozač Hitne pomoći (62) koji je u srijedu navečer udario u troje maloljetnika jučer je doveden na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Podsjetimo, kola Hitne pomoći na Bundeku su prilikom intervencije udarila u troje 17-godišnjaka, od kojih je jedan mladić teže ozlijeđen, potvrdila je u četvrtak zagrebačka policija.

U srijedu oko 21,45 sati u Novom Zagrebu, s južne strane jezera Bundek kod spasilačkog tornja, djelatnici hitne medicinske pomoći u svom su vozilu marke Volkswagen Crafter, pružali liječničku pomoć maloljetnoj osobi zbog sumnje na intoksikaciju. Nakon toga je 62-godišnji vozač krenuo vozilom preko travnato-zemljane površine prema kolniku za izlaz da bi u tom trenutku vozilom ozlijedio troje maloljetnika, koji su se nalazili na travi sjedeći, a jedan od njih ležeći u neposrednoj blizini vozila hitne pomoći.

Udruženje Hitna uživo 194 koja okuplja uposlenike Hitne medicinske pomoći pozvala je putem društvenih mreža svoje članove da uključivanjem sirena na kolima hitne točno u podne iskažu solidarnost s njihovim kolegom koji je uhićen zbog gaženja troje maloljetnika prilikom intervencije na Bundeku prije dva dana. Naime, uhićeni vozač, 62-godišnji M.M., bi danas u 12 sati trebao biti izveden pred suca istrage Županijskoga suda u Velikoj Gorici gdje će se odlučivati o tome hoće li mu biti određen istražni zatvor.

U strahu da se ne nađu u sličnoj situaciji, od danas se strogo pridržavaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Što znači da po zakonu bez obzira što imaju upaljenu zvučnu i svjetlosnu signalizaciju ne smiju kršiti prometna pravila dok spašavaju živote naših građana, poručili su.

Kakva je situacija u BiH?

Portal Crna Hronika jučer je izvještavao o saobraćajnoj nesreći sa autoputa A1, u mjestu Tičići kod Kaknja. Jedna osoba je preminula, više povrijeđenih, a ovo područje pripada teritoriji koju pokriva Hitna pomoć Kakanj. Kako su izvjestili čitatelji portala, sanitetsko vozilo nije bilo u mogućnosti da prođe kroz koridor vozila koji su stajali u gužvi, pa su samo akrobatskim zahvatima uspjeli doći do onih kojima je pomoć Hitne bila potrebna u svakoj sekundi.

Detalji nesreće na A1: Majka preminula, djeca teško povrijeđena

Vozači sanitetskih vozila često su i medicinski tehničari, stariji i iskusniji u vožnji. Rizik je vrlo prost – što prije doći do mjesta na kojem je potrebna hitna medicinska pomoć, a pri tome ne ugroziti vlastitu sigurnost, te sigurnost drugih u saobraćaju.

Da bi se ovaj ključni rizik smanjio potrebno je formiranje ”hitnog koridora”, puta za prolazak saniteta. I dok u zapadnim zemljama Evrope je slaba saradnja u hitnom putu kažnjiva, te vozači prolaze obuke prilikom polaganja vozačkih dozvola, u BiH o ovome ni riječi.

U Hrvatskoj je tako u prošlom periodu provedena velika kampanja obuke stanovništva o stvaranju hitnog koridora, šanse za preživljavanje žrtava nesreće veće su od 85 posto.

Čekajući da se nadležne službe dogovore oko navedenog problema, upozoravamo sve vozače da prilikom dolaska sanitetskog vozila iza njih pokušaju da vozilo pomjere što je moguće više desno unutar svoje kolovozne trake ili nastave svoj put do prvog proširenja na kojem je moguće da ih sanitet sigurno prestigne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79