Pored Bosanaca i Nijemci kukaju da im je skupa Hrvatska: “Sve je preskupo, dvije kugle sladoleda su 7 eura!”

Foto: Ilustracija

Prije dvije godine platili smo upola manju cijenu za istu uslugu. Toliko je skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj, rekao je Austrijanac za medije

Turisti su se šokirali kada su vidjeli cijene tokom ljetovanja u Hrvatskoj, a mnogi od njih poručuju kako više neće ljetovati utoj zemlji, pišu njemački mediji.

Prema riječima turističkih stručnjaka, Hrvatska je tipična destinacija za porodični odmor i zalaže se za masovni turizam.

Samo smještaj na hrvatskoj je obali u posljednje dvije godine poskupio 30 posto. Hrvatska je sada skuplja destinacija od Španije i Grčke, a cijene su svakim danom sve veće, navode njemački mediji.

Val inflacije na hrvatskim plažama sve više šokira i turiste. Prema pisanju medija za to nije kriva samo visoka inflacija, već i poskupljenje nakon uvođenja eura početkom godine.

Mediji navode izjavu turiste iz Austrije koji je rekao kako ga je sam smještaj bez putnih troškova i hrane koštao 2.200 eura.

– Prije dvije godine platili smo upola manju cijenu za istu uslugu. Toliko je skupo da više nećemo ljetovati u Hrvatskoj, rekao je Austrijanac za medije.

Ali cijena hrane također postaje sve veći finansijski izazov za mnoge turiste. Pomfrit za 4 eura ili vrtoglavih 22 eura za burger, palačinke za 6 eura, lignje za 18 eura i kilogram svježe ribe za 110 eura.

Cijene u Hrvatskoj toliko su porasle da mnogi turisti iduće godine razmišljaju o odlasku negdje drugdje, pišu njemački mediji.

Mnogim je turistima u Hrvatskoj čak i sladoled teško dostupan. Turisti iz Njemačke izvještavaju o dvije kugle sladoleda za 7 eura na jadranskoj obali. Pogotovo za porodice s djecom, ljetovanje brzo postaje (pre)skupo zadovoljstvo.

No, nisu samo cijene mogle odvratiti turiste u Hrvatskoj. Popularno odredište za odmor na Mediteranu postavilo je i stroga pravila za putnike, prenosi Fenix-magazin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79