Poreski dugovi u BiH: Više od 1.500 kompanija duguje PDV, ukupno preko 350 miliona KM

U posljednjem izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) istaknuti su zabrinjavajući podaci o dugovanjima za porez na dodatu vrijednost (PDV) koji ukupno premašuju iznos od 350 miliona KM. Na listi najvećih poreskih dužnika nalazi se preko 1.500 kompanija iz BiH, postavljajući pitanje o efikasnosti fiskalnih kontrola i nadzora.

Najveći pojedinačni dužnik na ovom ažuriranom popisu je KJKP “Gras” iz Sarajeva, koji duguje 25.943.475 KM. Sarajevska pivara slijedi sa dugom od 21.142.770 KM, dok se na trećem mjestu nalazi “Bosmal” iz Sarajeva sa dugom od 12.819.107 KMm , te “Monter & Co” iz Bijeljine, koji je dužan 7.651.810 KM. Ovi iznosi jasno ukazuju na ozbiljnost problema s neplaćanjem PDV-a od strane nekoliko ključnih kompanija u zemlji.

U nastojanju da riješe ovu ozbiljnu situaciju, UIO BiH najavljuje pokretanje postupka prinudne naplate nakon što se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu. Postupak uključuje niz koraka, uključujući pljenidbu gotovine, blokadu žiro računa, pljenidbu imovine, te čak i prodaju imovine putem brokerskih kuća.

Iz UIO BiH rekli su da postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu, shodno važećim zakonskim propisima.

“Nakon pokretanja postupka prinudne naplate i neizmirivanja duga u dobrovoljnom periodu (10 dana od dana prijema naloga za prinudnu naplatu), Grupa za prinudnu naplatu kao organizaciona jedinica koja je nadležna da provodi postupak, vrši pljenidbe shodno Zakonu o postupku prinudne naplate prema sljedećem redoslijedu: pljenidba gotovine ili sredstava kod banaka ili dr. finansijskih institucija te blokada žiro računa dužnika, pljenidba dužnikovih nenaplaćenih potraživanja, pljenidba plata, naknada, nadnica i penzije i to 20% od neto iznosa, a izuzetno primalac ima pravo da zadrži samo 250 KM mjesečno. Tu su i materijalna pokretna imovina i imovina u živoj stoci (pokretna imovina – motorna vozila, radne mašine, namještaj), kamate, prihodi i zakupnine bilo koje vrste, intelektualna i industrijska svojina, plemeniti metali, drago kamenje, nakit, predmeti od zlata, umjetničke slike i antikviteti, pljenidba nekretnina i registracija zakonske hipoteke kod nadležnog suda, te pljenidba vrijednosnih papira i prodaja putem brokerskih kuća”, objasnili su iz UIO BiH.

Dodali su da se povećanje duga po osnovu PDV-a velikim dijelom odnosi i na zateznu kamatu, koja iznosi 0,04% svakog dana zakašnjenja.

“Naime, zbog činjenice da najveći dužnici ne izmiruju svoje obaveze već godinama, kao i u svim slučajevima gdje se više ništa ne može iskoristiti za naplatu duga, zatezna kamata koja iznosi 0,04% svakog dana zakašnjenja utiče na porast iznosa dugovanja po osnovu PDV-a. UIO koristi sve zakonski predviđene mogućnosti za naplatu svih dugovanja po osnovu indirektnih poreza”, kazali su iz ove institucije.

Iz UIO BiH naglašavaju da se povećanje ukupnog duga, koji uključuje i zateznu kamatu od 0,04% dnevno, većinom odnosi na najveće dužnike koji godinama nisu ispunili svoje poreske obaveze. Ova situacija postavlja pitanje o efikasnosti postojećih zakonskih propisa i inspekcijskog nadzora, posebno ako se uzme u obzir stroga pravila koja su postavljena za ove vrste dugovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79