Pošiljka smrznutih kupina iz Srbije vraćena s granice zbog nedozvoljenih supstanci

oznor

Kako se navodi na stranici RASFF-a, 18. oktobra je na granici s Slovenijom zaustavljena pošiljka smrznutih kupina iz Srbije, zbog nedozvoljene količine fungicida iprodiona.

U pošiljci kupina je, kako se navodi, registrirano 0,023 mg/kg iprodiona, a dozvoljena količina je 0,01 mg/kg. Roba je, kako se navodi, vraćena pošiljatelju, prenosi N1.

Na granici s Hrvatskom je 25. oktobra zaustavljena pošiljka dodataka prehrani koji su, kako se navodi, sadržavali nedozvoljene sastojke. Ta pošiljka je također vraćena pošiljatelju. Podsjetimo, početkom augusta je s hrvatske granice vraćena pošiljka čipsa proizvedenog u Srbiji, zbog visokog nivoa kancerogenog akrilamida.

Sredinom istog mjeseca, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida klorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je roba vraćena pošiljatelju.

Zbog istog pesticida su, krajem augusta, s hrvatske granice vraćene i šljive iz Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79