Poskupljenja ne prestaju, u Hrvatskoj šećer, ulje, margarin jeftiniji nego u BiH

Brojna poskupljenja otežala su život stanovnicima BiH koji spadaju u red najsiromašnijih u Evropi. Prosječne plaće u BiH su višestruko manje, a cijene čak i više.

Već duže vrijeme cijene pojedinih prehrambenih artikala u Bosni i Hercegovini više su od cijena u trgovinama mnogo bogatije zapadne Evrope.

Brojna poskupljenja posljednjih mjeseci otežala su život stanovnicima BiH koji spadaju u red najsiromašnijih u Evropi. Prosječne plaće u BiH su višestruko manje, a cijene u trgovinama su približno iste.

Građani Hrvatske sve rjeđe u kupovinu dolaze u BiH, pa tako je, primjerice, od početka ove godine u Trebinju sve manje Dubrovčana, ali su Trebinjci u kupovinu krenuli prema moru. Kažu da tržište zbog Evropske unije sve veću korist donosi Hrvatskoj, pa i sve veću kupovnu moć.

“Ovdje su sad skuplji meso, ulje, mlijeko i gorivo nego na moru. Znam da Slavonci mnogo kupuju u Posavini gdje je za 10-15 posto jeftinije nego u Trebinju, koji “plaća ceh” Dubrovnika! Dio naših ugostitelja znatne količine mesa kupuje kod vas – mnogi i ne idu lično, nego im ga dovoze oni što rade u Dubrovniku. Redovna cijena carskog mesa je 5, na akciji 4 eura, a kod vas donedavno nikad iznad 2,75 €. Kad je ulje kod nas bilo i po 2,35 €, u Crnoj Gori je bilo 1,55 €, pa su pekari kupovali četiri-pet kartona te na litri uštedjeli i po 0,75 eura! Sad će ulje kupovati kod vas! – kazao je jedan Trebinjac za Dubrovački vjesnik.

Razlike su uočljive za voće i povrće. Tako je kilogram banana u Trebinju 1,57 dok je, primjerice, u RH u Župi 1,32, a u Dubrovniku 1,46 €. Deterdženti za suđe od pola litre u Trebinju stoje 1,77, dok su oni iste marke u RH 1,50 €. Juneći vrat bez kosti u Trebinju stoji 9,47, dok je s druge strane granice jeftiniji, 9,16 €. Najveća razlika u cijeni je kilogram svinjske plećke za koji ćete u Trebinju platiti 9,47, dok se u Hrvatskoj za tu cijenu mogu kupiti tri kilograma!

Index.hr je napravio veliku usporedbu cijena osnovnih namirnica i higijenskih potrepština u Hrvatskoj s cijenama u Austriji, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Srbiji i BiH.

Mi smo iz tabela izdvojili Hrvatsku i BiH. Pa je tako kilogram bijelog kristalnog šećera u Hrvatskoj 1,06 eura, a u BiH 1,15 eura. Cijena litre suncokretova ulja u Hrvatskoj je 1,75 eura, a u BiH 2,02 eura. I banane su jeftinije u Hrvatskoj, gdje kilogram stoji 1,45 eura, dok je kod nas 1,74 eura.

Margarin također plaćamo skuplje. U Hrvatskoj 250 grama košta 1,54 eura, a kod nas 1,76 eura. Kilogram tirolske polutrajne kobasice u Hrvatskoj stoji 4,65 eura, dok je u BiH znatno skuplja i košta 7,38 eura.

Za kilogram šampinjona u Hrvatskoj treba izdvojiti 3,7 eura, a u BiH 4,57 eura. Pola kilograma pasiranog paradajza u Hrvatskoj košta 0,99 eura, a u BiH 1,48 eura.

Dio artikala skuplji je u Hrvatskoj u odnosu na BiH. Pa tako, primjerice, za litru mlijeka u Hrvatskoj treba izdvojiti 1,89 eura, a u BiH 1,40 eura.

Deset jaja veličine M u Hrvatskoj košta 2,85 eura, dok su u BiH 1,99 eura. Sir gauda, 500 grama, u Hrvatskoj je 5,71 euro, a u BiH 4,34 eura. Niže cijene, ali i mogućnost povrata poreza razlog su što sve više građana BiH u kupovinu ide u Hrvatsku.

S druge strane, stroge kontrole i zabrana unošenja u RH većine prehrambenih artikala razlog su što sve manje građana RH u šoping dolazi u BiH. Građani Hrvatske sve više se okreću drugom povoljnijem susjedu – Sloveniji. Naime, nakon ulaska u Schengen i uvođenja eura, Slovenija je za građane Hrvatske postala znatno povoljnija za kupovinu, prenosi Večernji.

U toj zemlji je većina artikala značajno jeftinija nego u Hrvatskoj. Slovenija ima umanjenu stopu PDV-a od 9,5 posto, ali na svu hranu i sva pića, a ne samo na ograničen broj prehrambenih proizvoda, kao Hrvatska.

S druge strane, PDV je u BiH na sve isti i iznosi 17 posto. I dok su Hrvati pohrlili u Sloveniju, postalo je upitno koliko su cijene u BiH isplative za kupce iz Hrvatske, kao što su bile do prije nekoliko godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79