Poskupljenje od 300 posto: Novi cjenovnik EP BiH prouzrokovat će prekid rada Trebevićke žičare

Vršilac dužnosti direktora JP ‘Sarajevo’ Bakir Hadžiomerović upozorio je da bi moguće poskupljenje električne energije ugrozilo poslovanje tog preduzeća, ali bi bilo opasno i za cjelokupnu privredu u Federaciji BiH.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, JP ‘Sarajevo d.o.o.’, koje upravlja ‘Trebevićkom žičarom’ i ‘Vijećnicom’, dobilo je iz JP ‘Elektroprivreda BiH’ ponudu ugovora o snabdijevanju električnom energijom za 2022. godinu, po novom cjenovniku.

Preciziraju da ‘ponuda za snabdijevanje električnom energijom, za period 01.01.2022.- 31.12.2022. godine iznosi 0,3880 za višu tarifu odnosno 0,2600 za nižu tarifu što procentualno iznosi više od 300 posto u odnosu na aktuelni ugovor iz 2021. godine’.

– Ako se novi cjenovnik realizira u praksi upozoravamo da će poslovanje JP Sarajevo biti definitivno i nepovratno ugroženo, uzrokovat će i prekid rada ‘Trebevićke žičare’, nemogućnost održavanja objekta Vijećnica i ostalih objekata iz nadležnosti Društva. Slijedom toga, ugrožena bi bila i egzistencija zaposlenika JP Sarajevo te njihovih porodica, redovna isplata plata i uplata doprinosa. Ponuda iz Elektroprivrede BiH je štetna i objektivno opasna za cjelokupnu „federalnu“ privredu. Vjerujemo stoga da će izvršna i zakonodavna vlast u FBiH hitno poduzeti adekvatne mjere za saniranje zatečene situacije – navodi se u saopćenju za javnost JP ‘Sarajevo’.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79