Poskupljenje tjestenine za 20 posto: Novi udar na džep

Poskupljenje tjestenine za 20 posto: Novi udar na džep


Dok su poskupljenja postala sve češća pojava, vijest o poskupljenju tjestenine za čak 20 posto je najnoviji šok za potrošače, a razlog leži u lošoj žetvi tvrde pšenice, koja se koristi za proizvodnju tjestenine.

Ovo poskupljenje potaknuto je lošom žetvom uzrokovanom sušom u Kanadi, najvećem izvozniku tvrde pšenice, te ekstremnim vremenskim uslovima u Europi.

Pitanje koje se nameće jest hoće li ovo poskupljenje tjestenine imati domino-efekt i uzrokovati rast cijena drugih proizvoda.

U Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije nedavno je ograničila marže na osnovne proizvode, što bi moglo pomoći u održavanju cijena tih proizvoda. Međutim, kada je riječ o uvoznim proizvodima poput tjestenine, trgovci imaju ograničan utjecaj na cijene.

Tjestenina ima prednost dugog roka trajanja, što znači da se može skladištiti i koristiti u budućnosti. Potrebno je samo pravilno skladištiti suhu tjesteninu kako bi ostala svježa. Upravo to čini tjesteninu praktičnom opcijom za opskrbu u vremenima poskupljenja prehrambenih proizvoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija