Posljedice nevremena u BiH: Pričinjena materijalna štata, ima i povrijeđenih

Orkanski vjetar i snažno nevrijeme, pogodilo je više gradova u BiH. Jaki udari vjetra prouzročili su veliku materijalnu štetu, a ima i povrijeđenih.

Jak olujni vjetar izazvao je brojne probleme širom BiH. U Bratuncu je jak vjetar oborio prozor u Srednjoškolskom centru i ozlijeđena je jedna djevojčica.

“Ona je transportirana prema bolnici Zvorniku. Oštećenja su isto tako vidljiva evidentna na krovnoj površini i škole i sportske dvorane i međuprostora između škole i sportske dvorane. Nismo stigli obići sve prostore oko radionice uglavnom šteta je velika.” kaže Dragan Prodanović, direktor JU Srednjoškolski centar Bratunac, javlja N1.

Šteta je značajna i u naselju Vrbanjci kod Kotor Varoši, ali i u Bihaću i cijelom USK, gdje je snažan vjetar polomio drveće i napravio veću materijalnu štetu.

“Ovo olujno nevrijeme otpuhalo je krov škole, radi se o velikoj materijalno šteti. Mislim čak da se radi o 80 % krovnog pokrivača” navodi Amir Smajić, direktor OŠ ”Kamenica” Bihać.

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom pogodilo je i Banja Luku i Prijedor. Na snazi je narančasti meteoalarm na jugu, jugozapadu i zapadu naše zemlje.

“U slivovima rijeke Cetine i Neretve izgledne su i moguće bujične poplave. Tako da nakon ovog olujnog vjetra za građane na tom području, postoje rizici zbog velikih količina padalina.” naglašava Bakir Krainović, meteorolog FHMZ.

Iznimno jaki udari vjetra čupali su drveće i kod Careve džamije, odnosno, OŠ Edhem Mulabdić u Sarajevu. Isčupano stablo palo je na automobil.

“Jedna intervencija je bila na Ilidži gdje se jedno drvo obrušilo na kablove jednog od operatera, druga intervencija je bila u naselju Nahorevo gdje se također obrušilo stablo.” kaže Dženan Brkanić, direktor Županijske uprave civilne zaštite SŽ.

Meteorolozi za vikend najavljuju promjenjivo i nestabilno vrijeme. Subota donosi nešto mirnije vremenske prilike, sa sunčanim intervalima. U nedjelju ponovno padaline, nakon čega se nastavlja nadprosječno toplo vrijeme.

“Bit će intenzivnijih padalina zahvaljujući silaznoj struji koja će doprinijeti do toga da imamo i pojavu grmljavine, a najviše na području jugozapadne BiH zapadne ali i djelimično sjeverozapadne Bosne.” navodi Nedim Sladić, meteorlog.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros su zbog jakih udara vjetra otkazani i letovi za Beč, Zagreb i Istanbul.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79