Poslodavci koriste jednokratne isplate kako bi izbjegli povećanje plata

Poslodavci koriste jednokratne isplate kako bi izbjegli povećanje plata


U Federaciji BiH, preko 120.000 radnika prima najnižu platu, dok oko 70.000 radnika zarađuje do 800 KM. Ove činjenice dovode do stalnih pritužbi poslodavaca na nedostatak radne snage. Kako bi izbjegli povećanje plata, mnogi poslodavci pribjegavaju jednokratnim isplatama radnicima.

Vlada Federacije BiH, Porezna uprava i Udruženje poslodavaca FBiH nemaju precizne podatke o broju poslodavaca koji su isplatili neoporezovane iznose od 2.520 KM. Ni Porezna uprava ni Udruženje poslodavaca nemaju obavezu prikupljanja ovih podataka, što otežava procjenu efekata ove vladine odluke.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH naglašavaju da nemaju nadležnost za prikupljanje ovih podataka, dok iz Porezne uprave tvrde da poslodavci nisu dužni dostavljati informacije o isplatama. Iz Vlade FBiH i Ministarstva finansija također nema odgovora na upite o broju isplaćenih pomoći.

Foto: Fokus.ba

Nova uredba Vlade FBiH omogućava poslodavcima isplatu do 2.768 KM pomoći radnicima, što ministar finansija Toni Kraljević smatra mjerom za ublažavanje trenutne ekonomske situacije. Međutim, sve veće cijene sindikalne potrošačke korpe pokazuju da je potrebno trajno povećanje minimalne plate.

Sindikalna potrošačka korpa za juni 2024. iznosi 2.964,10 KM, dok je prosječna plata u aprilu 2024. bila 1.364,00 KM. Minimalna plata je 619,00 KM, što pokriva samo 20,88% sindikalne korpe. Poslodavci zahtijevaju smanjenje fiskalnih opterećenja kako bi povećali primanja radnicima.

Kako Vlada FBiH ne planira povećati minimalne plate do kraja godine, poslodavci će i dalje isplaćivati jednokratnu pomoć. Nova uredba zahtijeva od poslodavaca da dostavljaju informacije o isplatama Poreskoj upravi, koja će te podatke dalje proslijediti Ministarstvu finansija.

Vlada FBiH je u junu usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2025. do 2027. godine. Planiraju se reforme poreza na dohodak i obaveznih doprinosa kako bi se zaštitila radna mjesta. No, s obzirom na dosadašnji tempo rada, radnici će i dalje ovisiti o jednokratnoj pomoći, dok će poslodavci tražiti stranu radnu snagu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija