Poslodavci mogu radnicima isplatiti pomoć do 2.768 KM

Poslodavci mogu radnicima isplatiti pomoć do 2.768 KM


Vlada Federacije BiH donijela je uredbu koja omogućava poslodavcima isplatu pomoći radnicima do 2.768 KM kako bi ublažili ekonomske posljedice rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Pravo na ovu pomoć ima svaki zaposlenik koji je u radnom odnosu sa poslodavcem.

Pomoć se može isplatiti u maksimalnom iznosu do 2.768 KM, jednokratno ili u najviše šest tranši. Poslodavci nisu obavezni isplatiti ovu pomoć, ali mogu to učiniti u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Ova pomoć neće se smatrati platom ili naknadom plaće prema Zakonu o radu.

Uredba stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH i vrijedi do 31.12.2024. godine.

Poslodavci su dužni izvještavati Poreznu upravu o isplaćenim iznosima, a Porezna uprava dostavljati zbirne podatke Ministarstvu finansija.

Cilj uredbe je povećati kupovnu moć radnika i smanjiti inflatorni pritisak, te povećati socijalnu pravdu, posebno za radnike s najnižim primanjima. Ova mjera također pruža poslodavcima priliku da bez dodatnog poreznog opterećenja zadrže radnike i smanje fluktuaciju radne snage.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija